Olvasási idő: 2 perc

Milyen okok vezettek ahhoz, hogy 1956. október 23-án Magyarországon robbant ki felkelés a szovjet típusú rendszerrel szemben, és nem a keleti blokk valamelyik másik országában? Volt-e reális esély arra, hogy győzelemre jusson a forradalomból kibontakozó szabadságharc? S valóban nem nevezhetők koncepciós pereknek a szabadságküzdelem vérbe fojtása utáni megtorlás eljárásai, miként azt egyes történetírói megközelítések állítják? A többi között ezekre a kérdésekre is kereste a válaszokat a Mathias Corvinus Collegium Társadalom- és Történelemtudományi Iskolája által szervezett „A magyar történelem vitás kérdései” címet viselő beszélgetéssorozat idei utolsó állomása, melynek témája az 1956-os forradalom és szabadságharc volt.

A kérdéskör ismert és elismert szakértőivel, Földváryné Kiss Rékával, a Nemzeti Emlékezet Bizottsága elnökével, valamint Eörsi Lászlóval, az 1956-os Intézet Alapítvány munkatársával Pócza Kálmán, illetve Gali Máté, a Mathias Corvinus Collegium Társadalom- és Történelemtudományi Iskolájának oktatói beszélgettek.

A rendezvény első kérdése arra irányult, hogy mi volt annak az oka, hogy a forradalom és szabadságharc 1956. október 23-án, Budapesten tört ki és nem 1953-ban a keleti blokk első felkelését produkáló NDK-ban vagy Lengyelországban? Földváryné Kiss Réka szerint ez egy olyan örökérvényű kérdés, ami folyamatosan foglalkoztatja a politológusokat, történészeket és ezért erre sokféle válasz született. A szakember a nemzeti sajátosságokat emelte ki, véleménye szerint a Rákosi-rendszer a nemzeti érdekeket, a nemzeti érzületet sokkal jobban megsértette, mint a keleti blokk hasonló diktatúrái. Ott tud kitörni forradalom, ahol van remény a változásra – idézte Henry Kissinger szavait Földváryné. Eörsi László felvetésére Földváryné Kiss Réka megemlítette, hogy ugyan a lengyelek hozzánk hasonlóan nemzeti érzelműek voltak, azonban Magyarország válságkezelése sokkal rosszabb volt.

Az est további részében még több izgalmas történelmi felvetés került megvitatásra, melynek során az 1956-os eseményeket mélységeiben elemezték a meghívott szakemberek.