Olvasási idő: 4 perc

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) középiskolásoknak szóló programja idén is felvételt hirdet a közösségi programok, a hasznos tananyagok és a társadalomtudományok iránt érdeklődő diákok számára. A Középiskolás Program (KP) az iskola mellett végezhető, ingyenes készségfejlesztő és szakmai alkalmakkal, valamint e-learning kurzusokkal várja a magyarországi, valamint külhoni magyar középiskolások jelentkezését január 31-ig. Az MCC KP Magyarországon már 15 városban érhető el.

A tehetséggondozó képzésről

A program Kárpát-medence-szerte kínál társadalomtudományos tehetséggondozó képzést a középiskolás korosztály legtehetségesebb diákjai számára. Készségfejlesztő alkalmai közé tartoznak az ún. KP Szombatok, a klubdélutánok, valamint a program a legaktívabb diákjainak további exkluzív lehetőségeket biztosít, így például nyelvi kurzusokat, nemzetközi utakat, KPrémium alkalmakat (tematikus napokat) és táborokat is.

A Középiskolás Program 6 városban (Budapest, Győr, Pécs, Szeged, Miskolc, Debrecen) rendezi meg az úgynevezett KP Szombatokat, amelyeken tudományos, ismeretterjesztő előadásokkal és gyakorlatias, alkalmazható tudást nyújtó, készségeket fejlesztő, kiscsoportos workshopokkal várja a diákokat. Valamennyi képzési helyszínen elérhetőek a heti rendszerességgel szervezett szakmai klubdélutánok, amelyeknek a célja a tanulás mellett a közösségépítés. További újdonság, hogy elindultak az angol és német nyelvi kurzusok is, amelyeknek a fókusza a beszédkészség-fejlesztés. A legaktívabb tanulók egész hetes belföldi és külföldi tematikus tanulmányi utazásokon fejleszthetik szakmai és idegen nyelvi tudásukat, elmélyülhetnek egy szakterület rejtelmeiben.

A programba felvételt nyert tanulók mindezek mellett érdeklődési körüknek megfelelően választhatnak a négy- vagy nyolchetes rendszerben működő e-learning-kurzusok közül. A kínált témák palettáján többek között megtalálható a modern kori történelem, a közgazdaságtan, a pszichológia, a jog, az irodalom, a nemzetközi kapcsolatok, valamint egy magyar és angol nyelvű íráskészség-fejlesztő kurzus is.

Cél: 4000 középiskolás nevelése, oktatása

„A Középiskolás Program azoknak a magyar diákoknak szól, akik az iskolai oktatás keretein túl szeretnének művelődni és tanulni, valamint az érettségi és egyetemre való felkészülés során a lehető legtöbbet szeretnék kihozni magukból” - fogalmazott Szalai Zoltán, az MCC főigazgatója.

Az idén 26 éves, immár 6000 diák képzését végző Mathias Corvinus Collegium az ország legnagyobb tehetséggondozó intézménye, amelynek Középiskolás Programja már több mint tizenhat éve működik sikeresen. Az idei tanévet több mint 3800 középiskolás diák kezdte meg az MCC-ben. A KP hazánkban a főváros mellett további 14 településen érhető el, például Pécsen, Debrecenben, Szegeden, Szombathelyen és Miskolcon. A 2013 óta Erdélyben, 2022-től Kárpátalján is megtalálható képzéseken több mint 1000 határon túli magyar tanuló vesz részt, de Felvidékről, és Vajdaságból is jelentkezhetnek középiskolások a programba. A Középiskolás Programban résztvevők száma folyamatosan emelkedett az elmúlt években. Az MCC ezt a trendet a jövőben is szeretné folytatni, a következő években várhatóan több mint 4000 középiskolás diák vesz részt majd a programban. Az MCC célja, hogy néhány éven belül 35 kárpát-medencei településen, 10 000 diák tehetséggondozását valósítsa meg.

Információ

Az MCC Középiskolás Programja iránt érdeklődők személyesen is kaphatnak információt a képzésekről a január 14-i budapesti pályaorientációs nyílt napon, amelyen szó lesz például arról, hogy milyen pluszt adhat az MCC-s tapasztalat a felsőoktatási képzésben. A jelentkezés pontos menetéről és a programról további információ az intézmény honlapján olvasható. A felmerülő kérdéseket a kp@mcc.hu e-mail címre küldhetik az érdeklődők.