Olvasási idő: 4 perc

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) középiskolásoknak szóló programja idén is felvételt hirdet a hasznos tananyagok, társadalomtudományok és izgalmas közösségi programok iránt érdeklődő diákok számára. A tehetséggondozó intézmény iskola mellett végezhető, ingyenes kurzusaira január 30-ig várják a magyarországi, valamint külhoni magyar középiskolások jelentkezését. Az MCC Középiskolás Programja (KP) Magyarországon már 12 városban érhető el.

A tehetséggondozó képzésről

A programba felvételt nyert tanulók érdeklődési körüknek megfelelően választhatnak a négy- vagy nyolchetes rendszerben működő e-learning-kurzusok közül. A kínált témák palettáján többek között megtalálható a modern kori történelem, a közgazdaságtan, a pszichológia, a jog, az irodalom, valamint egy magyar és angol nyelvű íráskészség-fejlesztő kurzus is. Az online képzés mellett havonta két személyes készségfejlesztő napot is tartanak, amikor a diákoknak lehetőségük nyílik ismert szakértők által tartott előadásokon, különböző általános kommunikációs és érveléstechnikai, valamint tanulásmódszertani tréningeken részt venni. Az idei tanévtől az e-learning kurzusok mellett valamennyi képzési helyszínen elérhetőek a személyes tanulási és közösségépítő alkalmak, heti rendszerességgel szakmai klubdélutánokat is szerveznek a diákoknak. További újdonság, hogy szeptembertől elindultak az angol és német nyelvi kurzusok is, amelyeknek elsődleges célja a beszédkészség-fejlesztés. Emellett már a Történelem/írás című, tudományos igényű történelmi dolgozat megírását támogató új e-learning kurzus is elérhető a Középiskolás Programban részvevők számára.

Cél: 4000 középiskolás nevelése, oktatása

„A Középiskolás Program azoknak a magyar diákoknak szól, akik az iskolai oktatás keretein túl szeretnének művelődni és tanulni, valamint az érettségi és egyetemre való felkészülés során a lehető legtöbbet szeretnék kihozni magukból” - fogalmazott Szalai Zoltán, az MCC főigazgatója.

Az idén 25 éves Mathias Corvinus Collegium az ország legnagyobb tehetséggondozó intézménye, amelynek Középiskolás Programja már több mint tizenöt éve működik sikeresen. Az idei tanévet mintegy 2300 középiskolás diák kezdte meg az MCC-ben. A KP hazánkban a főváros mellett további 11 településen érhető el, például Győrben, Debrecenben, Szegeden, Szombathelyen és Szekszárdon. A 2013 óta Erdélyben is működő képzéseken több mint hatszáz erdélyi magyar tanuló vesz részt, de Felvidékről, a Vajdaságból és most már Kárpátaljáról is jelentkezhetnek középiskolások a programra. A résztvevők száma folyamatosan emelkedett az elmúlt években, ezt a trendet pedig a jövőben is szeretné folytatni az MCC, amely a következő években mintegy 4 ezer középiskolás részvételével számol a programban. Az MCC célja, hogy néhány éven belül 35 kárpát-medencei településen, 10 000 diák tehetséggondozását valósítsa meg.

Információ

Az MCC középiskolás programja iránt érdeklődők személyesen is kaphatnak információkat a képzésekről a január 15-i budapesti pályaorientációs nyílt napon, amelyen szó lesz például arról, hogy milyen pluszt adhat a sikeres érettségi vizsga a későbbi felsőoktatási képzésben. A jelentkezés pontos menetéről és magáról a programról további információ az intézmény honlapján olvasható, az esetlegesen felmerülő kérdéseket pedig az info@mcc.hu email címre várják a program szervezői.