Olvasási idő: 1 perc

A Mathias Corvinus Collegium pécsi képzési központja a Pannon Filharmonikusok Zenekarának igazgatójával, Horváth Zsolttal, a 30Y zenekar frontemberével, Beck Zoltánnal, és az MCC logika oktatójával, Fekete Sándorral szervezett városi nyílt vitaeseményt a zenekar próbatermében, a Kodály Központban. Az érdeklődők a komolyzene versus könnyűzene témakörében mérhették össze vitázó képességüket, ahol szó esett a könnyű- és a komolyzene szükségességéről, pillanatnyi állapotáról, érdeklődési köréről és jövőjéről is.

A téma fiatalokat és időseket is egyaránt érdekelt. Az este nyitánya a zsűri tagjainak bemutatkozásával indult, melyet csoportos kvízek, játékos feladványok, mint zenefelismerés, dalszöveg folytatás, évszám felismerés, illetve zeneszerzők megnevezése követett.

Az est fő produkcióját jelentő vitaesemény tételmondata: a komolyzene ideje lejárt. A vitaesemény menete a brit parlament modelljére épült. A kormány és az ellenzéki oldal feladata, hogy pro, illetve kontra érvekkel támasszák alá a tételmondatot, mely párbeszédet a zsűri tagjai értékelik. A vita hangulatát a felek parókába való öltözése emelte.  

A komolyzenére vagy könnyűzenére van szükségünk inkább? Mitől függ az emberek zenei ízlése? Hogyan befolyásolja a streamingszolgáltatók megjelenése a zenefogyasztási szokásokat?

Az itt felmerülő kérdések mellett megannyi érv azt támasztotta alá, hogy a komolyzene napjainkban reneszánszát éli.