Olvasási idő: 2 perc

A klasszikus építészet 21. századi újjáéledését vizsgálta a Mathias Corvinus Collegium Budapest Lectures előadássorozat legutóbbi rendezvénye, amelyen Conor Lynch építésszel Stephen Sholl, az MCC nemzetközi kommunikációs csoport vezetője beszélgetett.

Napjainkban az építész hallgatóknak kevesebb esélyük van arra, hogy megismerkedjenek a klasszikus építészettel az egyetemeken, nem rendelkeznek róla ismeretekkel, és ennek következtében hiányzik a gyakorlatból is. A rendezvény meghívott előadójának, Conor Lynchnek személyes tapasztalata van ezzel a tendenciával kapcsolatban: egyeteme nem engedélyezte a klasszikus hagyomány szerinti épületek tervezését, ezért a tanulás érdekében az írországi Dublinban egy építészeti archívumban tanulmányozta a múlt mestereit.

A klasszikus építészeti stílus alatt az ókori görög és római stílust értjük – fogalmazott Conor Lynch, hozzátéve, hogy ez egy olyan hagyomány, amely generációról generációra öröklődött tovább. A szakember azt is kiemelte, hogy a 20. század teljesen elvetette a klasszikus építészeti stílust és ez eredményezte azt, hogy az egyetem helyett archívumokban kellett elsajátítani a klasszikus építészetet. Az eseményen többek között szó volt arról is, hogy hogyan lehet újjáéleszteni a klasszikus építészeti hagyományokat, és miért fontos ez a jövő szempontjából.