Olvasási idő: 3 perc

„Fiatalság, bolondság!” – tartja a mondás, hiszen ez az élménykeresés, a kalandvágy, a vakmerőség időszaka. De milyenek ma a fiatalok? Mit gondolnak az őket körülvevő világról, a jövőről? Az MCC Ifjúságkutató Intézetének felmérése segít abban, hogy egy kicsit többet megtudjunk róluk. Székely Levente, az intézet vezetője a miskolci központban beszélt a mai fiatalság élethelyzetéről, jövőről alkotott képéről, az őket foglalkoztató problémákról.

Mennyi minden történik velünk 15 és 29 éves korunk között! Ez a pályaválasztás, a munkába állás, de az első szerelmek és a párválasztás ideje is. Székely Levente szociológus és munkatársai egy átfogó „nagymintás” felmérést készítettek erről a korosztályról, amelynek keretében 8 ezer fiatalt kérdeztek meg több témáról, így például a jövőről alkotott képükről, a továbbtanulási vagy karrierépítési terveikről, a családalapításról vagy az elvándorlásról. Az ezredfordulón indult és négyévente megismételt reprezentatív kutatás eredményei alapján következtetni lehet a korosztály egészére, ami Kárpát-medence-szerte körülbelül 2 millió fiatalt jelent.

A kutatás alapján elmondható, hogy a fiatalok nagy része sok mindennel kapcsolatban bizakodó a jövőt illetően. Nagy részük elégedett az anyagi helyzetével, csökkent a nélkülöző, anyagi gondokkal élő fiatalok száma, és a korábbi évekhez képest javult a munkával kapcsolatos jövőképük is.  Többségük úgy gondolja, hogy a tanulmányai után néhány hónap múlva talál állást, és könnyen el tud majd helyezkedni, illetve bízik abban is, hogy megtalálja azt a munkakört, amire vágyik. Azonban, míg a munkával kapcsolatban bizakodók, az élethosszig tartó tanulás nem tartozik a terveik közé, egyre kevesebben gondolnak arra, hogy az iskola befejezése után vagy munka mellet tanuljanak még valamit.

Párkapcsolataikra jellemző, hogy egyre kevésbé akarnak elköteleződni – mondta el a kutató –, az viszont biztató, hogy a házasságok aránya 2016 óta nem csökkent. A megkérdezettek nagy része szeretne gyereket is, azonban mérhető már egy olyan csoport is, amelyik elzárkózik a gyermekvállalástól.

A kutatásokból az is kiderül, mitől tartanak legjobban a mai fiatalok. 2016-tól a munkanélküliség kikerült a legégetőbb, öt generációs probléma közül, első helyre ugrott a céltalanság, a bizonytalanság, és ezek mellet megjelent a baráti közösségek hiánya is. (Ehhez persze lehet, hogy a pandémia is hozzájárult.)

Napjaink aktuális kérdését is feltették a kutatók a fiataloknak: szeretnének-e külföldre menni, és ott élni? Újságcikkek szólnak arról, hogy egyre többen el akarják hagyni az országot, a felmérés azonban ezt cáfolja, hiszen 2016 óta folyamatosan csökken az elvándorlási kedv, Miskolcon és a régióban ez pedig még az országos átlagnál is alacsonyabb. Bár sokan szeretnének pár hónapot külföldön tölteni munkával vagy tanulással, de egyre kevesebben tervezik az életüket Magyarországon kívül.

Reméljük, a mi fiataljaink is úgy gondolkodnak majd, mint az egyszeri legény, aki vállán a tarisznyájával elindult szerencsét próbálni a nagyvilágba, de a hosszú út után, sok tapasztalattal felvértezve hazatért.