Olvasási idő: 2 perc

Július 14–16 között megtartotta a Jogi Iskola nyári táborát Révfülöpön. Az ország összes központjából (Budapest, Debrecen, Győr, Miskolc, Pécs, Szeged) és az első évfolyamát indító Kolozsvárról is érkeztek diákok. A létszám a 70 főt is meghaladta, és a határontúli hallgatókkal teljessé vált a Kárpát-medencei iskolás kínálat. A frissen felvettek megismerkedhettek a Jogi Iskola műhelyeivel és az ott folyó tudományos munkával, a műhelyvezetők- és tagok bemutatásában. A Jogi Iskola jövő évi terveire és életére vonatkozóan megvitattuk, hogyan működhetnének együtt szorosabban a vidéki és budapesti központok a diákokból szerveződő iskolafelelősi rendszer által. A hallgatói tanácsba minden város küld tagot majd. Az Iskola jeligéje foglalja össze a közös törekvésünket: Iustam societatem quærere, vagyis „egy igazságos társadalom nyomában”.

Hálásan köszönjük Sulyok Tamás elnök úrnak (Alkotmánybíróság) és Varga Zs. András elnök úrnak (Kúria), hogy ellátogattak a hétvégére, és a „Trónok (h)arcai – a felsőbíróságok viszonya” című beszélgetésen meséltek nekünk a bírói szerepfelfogásról, a bíróságok történetéről és időszerű kihívásairól. Szóba került az Alkotmánybíróság első évtizede, a Kúria 300 éves múltja, a két intézmény kapcsolatának alakulása és az Európai Unióhoz csatlakozás által hozott változások, valamint a két testület jövőjét érintő kérdések is.

Szintén nagy örömmel fogadtuk Tom Pearsont, a Hungary Foundation Budapest Fellowship Program vendégkutatóját, amerikai ügyvédet, policy-szakértőt és tanácsadót, aki angol nyelvű előadásában külföldi szemszögből beszélt Magyarország jogalkotási politikájáról és energiapolitikájáról, saját, rendkívül sokszínű életútjának állomásaival tarkítva, a diákok kérésére a Balaton-parton megtartva előadását.

A maradék időben igyekeztünk bevonni a gólyákat a közösségbe, csapatépítő játékok, strandolás és vízi sportolás útján. Természetesen a hagyományteremtő gólyaeskü sem maradhatott el annak egyaránt komoly és humoros elemeivel, ahogyan a Balaton-felvidéken nagy népszerűségnek örvendő borkóstoló sem. Ez utóbbi során megismerkedtünk az Istvándy Pincészet történetével és a balatoni borkultúrával.