Olvasási idő: 2 perc

Az orosz-ukrán konfliktus egy éves évfordulójának alkalmából a Janus Pannonius Program diákjai ellátogattak a beregsurányi segítségpontra, ahol megismerkedtek az intézmény működésével, illetve tartós élelmiszercsomagot adtak át.

A helyszínen elsőként, Bíró-Sass Nádja, a Máltai Szeretetszolgálat munkatársa fogadta a diákokat, aki bemutatta az intézmény működését. A segítségpont a háború első napjától működik, a helyi önkormányzat, civilek és a Máltai Szeretetszolgálat működtetésében. Az elmúlt egy évben 83 000 Ukrajnából érkező menekültnek tudtak valamilyen formában segíteni.

Ezt követően egy tartalmas beszélgetés következett, Dr. Tilki Attila a térség országgyűlési képviselőjével, aki visszaemlékezéseiben kitért a kezdeti nehézségekre, a térség összefogására és azokra az élethelyzetekre, amiben több hónapon keresztül egészen a mai napig helyt kell állniuk, ugyanis a segítségpont jelenleg is 0-24 órában fogadja az Ukrajnából érkező menekülteket.

A nap végeztével a beregsurányi határátkelőn történő látogatás alatt, Oláhné V. Erika rendőr alezredes tájékoztatta a diákokat a Magyarországra történő beutazás jelenlegi szabályairól. Magyarország könnyített belépést biztosít az ukrán állampolgárok számára a konfliktus kirobbanása óta.