Olvasási idő: 2 perc

Az MCC Média Iskola diákjai egy riportgyakorlat keretei között ellátogattak a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Miklós utcai Integrált Hajléktalanellátó Központjába.

A fiatalokat Győri-Dani Lajos, a Szeretetszolgálat ügyvezető alelnöke vezette körbe a központban, aki kiemelte, hogy a hajléktalanság mint társadalmi probléma leginkább a rendszerváltás után vált jellemzővé. Sok ember önhibáján kívül kerülhetett ilyen helyzetbe – hangsúlyozta. Azt is megtudhattuk, hogy míg korábban leginkább a férfiakra volt jellemző ez az életforma, manapság a hajléktalan emberek között egyre több a nő, nagyjából az érintettek 30%-a. A diákok sokat beszélgettek az érintettekkel és az ott dolgozó szociális munkásokkal. Az egyéni sorsok feltárása során végig ott lebegett a kérdés: miért van úgy, hogy egyesek segítségre szorulnak, míg mások életcélja a segíteni akarás?

Dukai Kinga, a program egyik résztvevője pozitív tapasztalatait osztotta meg. „A Máltai Szeretetszolgálat Miklós utcai hajléktalanszállójából pozitív érzésekkel távoztam. Érdeklődő, beszélgetni vágyó hajléktalanok, elhivatott dolgozók, könyv- és számítógépszoba, éneklő kórus fogadott ott. Az emberek fejében egy torz kép alakult ki hajléktalanokról az utcai tapasztalataik alapján. Nem tudják hogy ők csupán a hajléktalanok 5%-át teszik ki, a hajléktalanok nagyobb részének van törekvése a helyzetükből való kilépésre.”

A Miklós utcai intézményben az éjjeli menedékhely, a nappali melegedő, az időszakos női éjjeli menedékhely, valamint a kerületben működő két utcai gondozó szolgálat integrált intézményként, egymás munkáját közvetlenül segítve végzi tevékenységét. Az 1990 óta működő éjjeli menedékhely Budapest egyik legrégebbi hajléktalanellátó helye.