Olvasási idő: 2 perc

A szomszédunkban zajló háború a pénzügyi világot is teljes mértékben felforgatta, melynek következtében a devizapiac alakulása napjaink meghatározó témájává vált. A dollár látványosan erősödik, a napokban elérte a húszéves csúcsot, míg az euró történelmi mélypontra került. A háború az euró végét jelenti c. Budapest Lectures előadáson az érdeklődők többek között azt is megtudhatták, hogy mely valuták lehetnek érintettek egy esetlegesen bekövetkező valutaválságban és hogy hogyan alakulhat az eurozóna jövője. Továbbá érdekes diszkurzus keretében arról is szó volt, hogy milyen érvek szólnak az eurozónából való kilépés mellett és a kilépés ellen? Az eseménnyel megkezdődött az MCC Budapest Summit szombat estig tartó nemzetközi rendezvénye.

Az est meghívott vendége Tuomas Malinen volt, aki a helsinki székhelyű GnS Economics makrogazdasági tanácsadó cég vezérigazgatója és a Helsinki Egyetem közgazdaságtudományi docense. A finn szakemberrel Sebestyén Géza, a Budapesti Corvinus Egyetem docense, az MCC Gazdaságpolitikai Műhely vezetője beszélgetett. „Fel kell készülnünk a legrosszabbra” – válaszolta Tuomas Malinen, arra a kérdésre, hogy mit vár az előttünk álló időszaktól. Véleménye szerint olyan precedens nélküli időkben élünk, amikor olyan világpiaci eseményeknek lehetünk a szemtanúi, amikre senki sem számított, erre példaként az angol font és japán yen drasztikus értékvesztését hozta fel. A szakember kiemelte, hogy már az orosz-ukrán háború kirobbanáskor lehetett sejteni, hogy az EU szankciókkal fogja sújtani Oroszországot, melyre az orosz válasz nagy valószínűséggel a gázszállítás korlátozása köré fog épülni. Tuomas szerint az energiaválság megoldásának legjobb forgatókönyve az Északi Áramlat felrobbantásával meghiúsult, így Európa egy kevésbé pozitív helyzettel néz szembe. A szakember hangsúlyozta: alapjaiban kell megváltoztatni a mindennapi szokásainkat annak érdekében, hogy az energiaválságból minél kevesebb sérüléssel kerüljünk ki.

Az MCC Budapest Summit péntek és szombaton is folytatódik, az esemény teljes programja itt érhető el: https://budapestsummit.mcc.hu/#program