Olvasási idő: 2 perc

8611 kilométernyi utazás és több, mint 700 óra belefektetett munkaidő után, a magyar csapat már majdnem teljesen készen áll a FIRST Global Challenge helyszíni megmérettetésére.

A csapat tagjai október 13. és 17. között Svájcban, Genfben fognak versenyezni a Magyarországon megépített robotjuk segítségével a többi ország robotjaival. A gyerekek minden kreatív javaslatára szükség van a robot építése során, amelynek több különböző feladatot kell megoldania. A megoldandó kihívások közé tartozik bizonyos labdák beszedése, valamint ezek meghatározott helyekre való eljuttatása: 1,7 méter magas a megmászandó szakasz, emellett a robot mérete nem haladhat meg egy előre meghatározott határt.

A diákok a robotot egészen július óta építik, és jelenleg már csak az utolsó finomhangolásokat kell elvégezni rajta, illetve gyakorolni a feladatok lehető leggyorsabb végrehajtását. A robotnak a feladatokat a helyszínen nem magától, automatizáltan kell elvégeznie, hanem az egyik tanuló irányításával. Ehhez a diákoknak maguknak kell megírni, programozni a teljes kezelőfelületet és a vezérlést is. Rendkívül fontos, hogy a robotvezető magabiztos legyen a robot irányításával kapcsolatban, és bármilyen felmerülő problémára azonnal tudjon reagálni. Ez az egyik oka annak, hogy a csapattagok nem különválva, a saját pozíciójuknak megfelelően egyedül dolgoznak, hanem együttes erővel, csapatmunkával oldanak meg minden problémát.

A diákoknak természetesen a segítségükre vannak mentoraik, akik már az előző évek versenyeiben is aktívan vettek részt, és csapatokat készítettek fel.