Olvasási idő: 2 perc

Az MCC Középiskolás Programja számos lehetőséget kínál diákjainak. A KJBK Infinity közreműködésével az idei évben is támogatja a FIRST Global Challenge (FGC) nemzetközi robotikaversenyre készülő magyar csapatot, akik majd október 7-10. között versenyeznek Szingapúrban.

Az FGC az egyik legszéleskörűbb robotikaverseny a világon, hiszen több mint 160 ország tanulói mérettetik meg magukat minden évben. A legnagyobb hangsúly az együttműködésen van, a megmérettetés struktúrája is kooperációra sarkallja a csapatokat, hiszen minden mérkőzés során egy hármas szövetségként (sorsolás alapján döntenek) kell a nemzeteknek helytállniuk. Mindig valamilyen aktuális globális probléma vagy lehetőség (mint idén például a hidrogén) áll a verseny középpontjában. A feladatokat is eköré építik a szervezők a pályaelemek nevei is a téma szakszavait jelenítik meg. Ezentúl, nemcsak a robotok összecsapásait értékelik, hanem egyéb feladatok elvégzéséért is osztanak díjakat. Többek között a dokumentációt, közösségi oldalakon való aktivitást vagy akár egy kutatási projekt véghez vitelét is szem előtt tartják. A STEM tárgyak és a természetvédelem népszerűsítése a fiatalság körében szintén célkitűzése a versenynek.

A 2023-as csapatot Braun Zsófia, Kádár-Kiss Etele, Pomázi Kálmán és Vaskó András alkotják. A tapasztalt mentorok, Bácsi Sándor, Jámbor Kornél és Koren Balázs szakmailag minden téren támogatják a csapatot. Kocsis Martin a 2022-es FGC résztvevőjeként látja el nagyon hasznos tanácsokkal a diákokat, míg Balla Stefánia, az MCC országos programkoordinátora is rengeteg mindenben segíti a csapatot.

A 4 tanuló a májusi válogatótól kezdődően rendíthetetlenül készül a versenyre, már alig várják, hogy Szingapúrban találkozzanak a többi csapattal, és végre bemutathassák a több hónap alatt készített magyar robotot.