Olvasási idő: 1 perc

A fiatalok is hallgatnak komolyzenét – tudtuk meg Kiss-Kozma Georginától szerda este a veszprémi MCC képzési központban, ahol az exkluzív Szülők Akadémiája keretében tartott előadást FIT-es és KP-s szülőknek Szabad-e a szabadidő címmel.

Az MCC Ifjúságkutató lntézet kutatója bemutatta reprezentatív kutatási eredményeiket a 15–29 éves korosztályt érintőleg. Többek között megtudhattuk, mivel töltik szabadidejüket, mennyit sportolnak, mennyi időt töltenek a digitális térben vagy hogy mennyire fontos számukra a közösség.

Érdekes tény, hogy a fiatalok szerint korosztályuk legnagyobb problémája a bizonytalanság és a kiszámíthatatlan jövő. Ezeket pedig az anyagi nehézségek követik, ami – végül is – korosztályi sajátosság, hiszen ebben az életszakaszban kezdenek függetlenedni szüleiktől, keresik az útjukat az életben, karrierjükben.

Szintén izgalmas kutatási eredmény, hogy bizony ez a korosztály is fogyaszt komolyzenét, csak nem abban a formában, ahogy mi gondolnánk. Operába ugyan nem járnak, de online a koncentrációjuk javítására vagy relaxációra használják, fogyasztják a híres zeneszerzők műveit, még ha nem is tudatosul bennük, hogy éppen Vivaldi Négy évszakját hallgatják.