Olvasási idő: 2 perc

December 5-én a Collegium diákjai egy kerekasztal-beszélgetés keretében hallhattak Törökország múltjáról, jelenéről és jövőjéről.

December 5-én a Mathias Corvinus Collegiumban tette tiszteletét Kövecsi-Oláh Péter, a Migrációkutató Intézet vezető kutatója, valamint Egeresi Zoltán, külpolitikai tanácsadó és Törökország-szakértő, az MCC Közép-Európa szakirányának vezetője. A Collegium diákjai egy kerekasztal-beszélgetés keretében juthattak érdekes és újszerű elméletekhez, információkhoz és politikai gondolatfejtésekhez, amelyeknek fő mozgatórugója Törökország múltja, de legfőképp: jelene és jövője volt.

Rövid történelmi kitekintést ejtve a kemalizmus irányába, szó volt az úgynevezett „erdoganizmusról”, a 21. századi Törökország kihívásairól, az ezekre adott válaszokról, valamint az ország ideológiai átalakulásáról. Az esemény vége felé a meghívott két tapasztalt és naprakész szakértő segítségével betekintést nyerhettünk Erdogan életébe, a mai török diplomáciába, valamint a Gülen-pártiakkal való leszámolásba. Az eseményen résztvevő harminc collegista ezek után kérdezhetett a kerekasztal résztvevőitől, amiből aztán kötetlen és produktív beszélgetés bontakozott ki, így az új ismeretek szerzése mellett egyszersmind jó hangulatban is zárult az esemény.

A felkelő félhold – Törökország a 21. században című kerekasztal-beszélgetés a „Selyemút – Múlt, jelen és jövő” előadás-sorozat első rendezvénye volt, a következő alkalommal pedig a Selyemút mindig virágzó országa, Irán kerül majd terítékre.