Olvasási idő: 4 perc

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) Kolozsvári Egyetemi Programja a napokban tartotta ünnepi tanévnyitóját a marosvásárhelyi Kultúrpalotában.

Az esemény díszvendége Sohrab Ahmari, iráni születésű amerikai újságíró, a New York Post, a The Catholic Herald és a First Things szerkesztője volt. Az ünnepi megnyitón felszólalt Orbán Balázs miniszterhelyettes, az MCC kuratóriumi elnöke, Talpas Botond, a tehetséggondozó intézmény erdélyi tevékenységéért felelős igazgatója, Péter Ferenc, a Maros megyei tanács elnöke és Soós Zoltán, Marosvásárhely polgármestere. Összesen 1019 diák kezdte meg a tanévet az MCC erdélyi programjaiban Aradon, Nagyváradon, Szatmárnémetiben, Kolozsváron, Marosvásárhelyen, Csíkszeredában, Székelyudvarhelyen és Sepsiszentgyörgyön.

A rendezvényen felszólaló Sohrab Ahmari saját bevándorló történetén keresztül mutatta be, hogy miért találja olyan törékenynek a normalitást világunkban. Szerinte nagyon fontos, hogy az egyén önnön sorsán túlmutató célokkal is rendelkezzen és ne uralkodjon el életünkön az individualizmus. Ahmari az élet áldásaiként beszélt a házasságról, a gyerekvállalásról, az idősek vagy szegények iránti felelősségérzetről és mindarról, ami valamelyest saját érdekeink önkéntes háttérbeszorítását feltételezi. A szerkesztő az amerikai társadalomban tapasztalt disztópikus folyamatokról is beszámolt, amelyek mind a felszabadítás, a tolerancia jegyében, a tradíciók elleni lázadás eredményeképpen következtek be az elmúlt években. Végül az MCC hallgatóit arra biztatta, hogy miközben a gazdasági növekedést, a technológiai fejlődést és a tudás gazdagítását keresik, sose érezzék ebben akadálynak a tradíciót, a történelmi öntudatot, a családot vagy a keresztény kultúrát.

Orbán Balázs miniszterhelyettes, az MCC kuratóriumi elnöke beszédében hangsúlyozta, hogy „amikor a magyar nemzet sikeres volt, mindig voltak olyan mecénások, később olyan intézmények, amelyek kifejezetten a legtehetségesebb diákokkal foglalkoztak.” A miniszterhelyettes kiemelte, hogy az immáron 25 éves tehetséggondozó alapítvány idén ősztől 23 magyarlakta városban nyújt ingyenes programokat, képzéseket, néhány éven belül pedig szeretnének Kárpát-medence szerte 35 településén jelen lenni. Talpas Botond, az MCC erdélyi tevékenységéért felelős igazgatója köszöntőjében annak a Bojthi Veres Gáspárnak a történetét idézte, aki Bethlen Gábor fejedelem pártfogoltjaként heidelbergi tanulmányaiból, éppen 400 évvel ezelőtt, 1621 októberében tért vissza Erdélybe. Az MCC tanévét most megkezdő 77 egyetemistához szólva elmondta: reméli, hogy a képzéseknek köszönhetően „idegen nyelveket beszélő, de anyanyelveteket nem felejtő, a nagyvilág dolgaiban jártas, de az itthoni ügyeket nem lekicsinylő, magabiztos tudású, de sosem önhitt, felelősségteljes felnőttekké” fognak válni.

Idén ősszel összesen 1019-en kezdték meg tanulmányaikat az MCC erdélyi programjaiban Aradon, Nagyváradon, Szatmárnémetiben, Kolozsváron, Marosvásárhelyen, Csíkszeredában, Székelyudvarhelyen és Sepsiszentgyörgyön. A Fiatal tehetség Programban 200 ötödik és hatodik osztályos diák vesz részt, az Erdélyi Középiskolás Programnak 724 hallgatója van, míg az Erdélyi Politikai Iskolába 18-an nyertek felvételt.