Olvasási idő: 4 perc

Óriási volt az érdeklődés az MCC debreceni képzési központjának első őszi, szakmai nyilvános előadására.

Dr. Kiss Rajmund, az MCC Diplomáciai Műhelyének vezetője fájóan aktuális témával készült a debreceni közönség számára, a diplomácia szerepét és jelentőségét mutatta be a háború vonatkozásában. Az érdeklődök között szép számmal jelentek meg MCC-s diákok mellett a Debreceni Egyetem hallgatói és oktatói, valamint a debreceni üzleti élet jelentős szereplői is képviseltették magukat az eseményen.

„Soha ne féljünk tárgyalni!” – hangzott az első jó tanács az előadótól. Bevezetőjében könnyedebb példákkal szemléltette a diplomácia fogalmát és jelentőségét:

„Ha gyermekkoromban valamit el akartam érni a szüleimnél, a bátyám segítségét kértem, hogy képviselje az érdekeimet. Ő volt az én közvetítőm.” – emlékezett mosolyogva Kiss Rajmund.

Az előadás alaptémája természetesen a szomszédunk és Oroszország között dúló háború volt. Egy rövid összegzés során többek között szóba kerültek a háború kitörését megelőző történések, a két ország gazdasága és kulturális viszonyai is. A szakértő hozzátette, minden jóérzésű ember elítéli a katonai agresszió összes létező formáját, de Magyarországnak természetesen ebben a helyzetben is a magyar emberek érdekeit kell képviselnie, a nemzeti érdek az első.

A március végén Isztambulban megrendezett tárgyalások során jó esély mutatkozott a békére, hiszen ötből négy pontban megegyeztek a felek egymással. Azonban a tárgyalás mégis eredménytelenül zárult, hiszen az addigra felfegyverzett Ukrajna más retorikát kezdett folytatni. Áprilisban kijelentették, hogy nincs miről tárgyalni, májusban pedig komoly, addig nem megfogalmazott követeléseket, a 2014-es állapotok visszaállítását követelte.

„Pedig lenne miről tárgyalni” – emelte ki az évtizedes diplomata múlttal rendelkező előadó. Oroszországnak Ukrajnával teljesen más volt a viszonya, mint a többi volt szovjet tagállammal. Rengeteg a kettős állampolgár, és kiemelkedően magas a vegyes házasságok száma.

Ezen felül az előadás végéhez közeledve olyan tárgyalási stratégiák, módszerek, koncepciók kerültek szóba, amit a hallgatóság akár saját magánéletében vagy a közéletben is alkalmazhat.

A közönség kérdései során szóba került az Egyesült Államok felelőssége is. Kiss Rajmund kiemelte, hogy talán a hidegháború alatt sem volt ennyire fagyos a viszony a Pentagon és az Orosz Védelmi Minisztérium között – létfontosságú, hogy ez változzon a jövőben.

Végül szóba kerültek a háborúval kapcsolatos álhírek is, melyek foglalkoztatták a közönséget. A műhelyvezető kiemelte, nagyon nehéz szétválasztani az információt a dezinformációtól, hiszen az internetnek hála folyamatosan a nap minden órájában friss híreket olvashatunk a harcokról, de fontos, hogy több, hiteles forrásból tájékozódjunk.

„A legnehezebb tárgyalás a világon, a béketárgyalás. Fontos, hogy egy fenntartható béke születhessen meg a majdani egyeztetések során. Az egész világnak érdekében áll a béke létrejötte, de legfőképp a két hadviselő országnak.” – zárta gondolatait Dr. Kiss Rajmund.