Olvasási idő: 2 perc

Szülőként az a legfontosabb, hogy naprakész információval rendelkezzünk, hogy ha a gyermekeink veszélybe kerülnek, ne a kortársaikhoz, hanem hozzánk forduljanak segítségért. Ehhez azonban az kell, hogy ne gondolják azt, hogy úgysem vagyunk képben.

Képernyőfüggőségről beszélünk akkor, amikor valaki életének középpontjában a számítógép vagy a telefonja képernyője áll. Sajnos már gyermekkorban is tapasztalható ez a jelenség – de hogyan védekezzünk ellene? Erről beszélt Pöltl Ákos családbiztonsági szakértő a Szülők Akadémiájának kedd esti, teltházas székesfehérvári előadásán.

Az előadás egyik legfontosabb üzenete az „ismeretszélesítés" volt, azaz, hogy az érintettek – legyen szó szülőről, iskolásokról, vagy pedagógusokról – megfelelő mennyiségű információval rendelkezzenek, felismerjék az összefüggéseket, a közösségi média mögött meghúzódó folyamatokat, az úgynevezett profittermelő gazdásági modellt, ezáltal a jövőben tudatosabb felhasználóként böngészhessenek.

A főként szülőknek szóló interaktív beszélgetésen a jelenlevők szembesülhettek a népszerű felületek mögött meghúzódó gazdasági és technológiai mechanizmusokkal, és megtudhatták azt is, hogyan lehet az, hogy ezek a platformok (Youtube, Twitter, Messenger, Instagram, Spotify) képesek akár órákra beszippantani a gyermekeinket, valamint milyen hatással van a túl sok képernyőidő agyi fejlődésükre.

A tudatos képernyőidő csökkentése érdekében Pöltl Ákos az előadása végén néhány gyakorlati ötlettel, megoldási javaslattal is szolgált.