Olvasási idő: 2 perc

„Induljunk ki abból, hogy a demokrácia mégsem tűnik olyan jónak, ahogyan azt gondoljuk” - kezdte előadását Prof. Dr. Peter Nitschke politológus, a Vechtai Egyetem professzora az MCC debreceni képzési központban tartott szakmai előadásán.

Az elmúlt években egyre inkább megkérdőjeleződik a demokrácia stabilitása. A Freedom House éves jelentése és a Transparency International által közölt adatok szerint a demokratikus értékek visszaszorulóban vannak. Bár időről időre javulásokat is tapasztalunk, általánosságban az tendencia vehető észre, hogy a demokrácia helyzete világszerte ingatag.

A demokratikus elvek még mindig sok országban nem érvényesülnek megfelelően, és sok ember él olyan államokban, ahol például a szabadságjogok korlátozottak.

Beszédesek a Kabulban történt események és a tálibok hatalomra kerülése, melyek rámutatnak arra, hogy a demokrácia nem mindenhol működik megfelelően. A tálibok célkitűzéseiket tettek követték, és az események világosan mutatják a demokrácia megingását.

„Amikor a tálibok 2021-ben átvették a hatalmat, az egy teljesen új realitás volt. A 90-es évek végén kezdtek el veszélyessé válni, ugyanis 3 célt neveztek meg: az egyik, hogy vissza kell szerezni Afganisztánt, és ezt sikerült. A másik, hogy Pakisztánt is, és a harmadik, hogy a világ maradék részét is meg akarják szerezni. Pakisztánnak atombombája van. El lehet képzelni, hogy mi történik akkor, ha az rossz kezekbe kerül” - hangzott el az előadáson.

Egy másik példa az iszlám és a demokrácia kapcsolatának vonatkozásában hangzott el, mely sok országban kérdéses. „Az iszlámnak több felekezete van - gondoljunk csak a síitákra, a szunnitákra. Azok az országok, ahol a saría alapvető törvényi rendszer, gyakran olyan értékeket vallanak, amelyek nem egyeztethetők össze a mi normáinkkal.” – fejtette ki a professzor.

Az antiszemitizmus és a cancel culture (eltörlés kultúrája) szintén komoly problémákat vet fel. Az antiszemitizmus továbbra is strukturális gondot jelent, és a cancel culture egyre inkább korlátozza a szólásszabadságot.

A demokrácia gyakorlati kihívásai mindannyiunkat érintenek, és a megoldáshoz széleskörű párbeszédre és megértésre van szükségünk.