Olvasási idő: 2 perc

A világjárvány idején néhány lelkes pszichológus hallgató úgy gondolta, hogy tenni szeretne az emberekért, a kortársaikért, ezért létrehozták a Mélylevegő Projektet, hogy laikusok számára is érthetővé tegyék a pszichológiai folyamatokat. Kedden az Projekt egyik alapítótagja, Pető Dorina pszichológus (volt MCC-s diák) volt a vendége az MCC szolnoki központjának, akit az átlagosnál is nagyobb érdeklődés fogadott. A pszichológus beszámolt arról, hogy bár elsősorban a fiatalokat, azon belül is a kamaszokat célozták meg, azóta megfigyelhető, hogy leginkább a kortársaik, a 20-as, 30-as korosztály a követőjük. A nézők összetétele ezen az estén is vegyes volt, hiszen éppúgy eljött a középiskolás fiatal, mint a szülők, nagyszülők, de még pedagógusok, iskolapszichológusok, mentálhigiénés szakemberek is éltek a meghívással.

Dorina a beszámolójában elárulta, hogy 30 önkéntessel kezdtek, akiknek a száma folyamatosan nő és azóta több grafikus is segédkezik nekik a különböző online platformokon való képi megjelenésben. Ők elsősorban a közérthetőségre helyezik a hangsúlyt, nem vállalnak egyéni terápiát, Dorina is szociálpszichológusként az egyén és a társadalom kölcsönhatását szereti vizsgálni. Két könyvük is megjelent: az elsőben a különböző mentális betegségekről, lelki belső folyamatokról írnak, míg a második gyakorlatiasabb kiadást mintegy munkafüzetnek, útmutatónak szánták saját magunkhoz. Adta is magát a kérdés a közönség sorából, hogy tudja valaki megszűrni az internetes tartalmakat és mikor kell szakemberhez fordulni. A hiteles és tudatos internethasználatot említette Pető Dorina, hangsúlyozva, hogy kerüljük az öndiagnosztizálást, azonban ha azt érzi valaki, hogy valami nincs rendben, sokáig marad a kérdéses állapotban, akkor mindenképpen keressen fel végzett, megbízható szakembert. Úgy vette észre, hogy a COVID óta az emberek (fiatalok, idősebbek egyaránt) nyitottabbak lettek a pszichológusok, pszichiáterek felé, sokkal elfogadottabb, ha valaki segítséget vesz igénybe. Talán ezért is van, hogy egyre népszerűbb és magasabb pontszám elérésével lehet pszichológia szakra bejutni. Ezenkívül a Középiskolás Program (KP) e-learning tananyagai között is található ingyenesen választható pszichológia kurzus.

Az este során olyan kedvességgel beszélt Dorina a szakmájáról, a mentális betegségekről, hogy sikerült a jelenlévő fiatalokat továbbtanulási céljaikban megerősítenie. Mindemellett a jelenlévő felnőttek is feltehették kérdéseiket, elmondhatták személyes élményeiket az előadónak.