Olvasási idő: 2 perc

Mi is az a bitcoin? Hogy váltják a kriptovaltát? Van-e valódi értéke a virtuális fizetőeszközöknek? Többek között ezekről a kérdésekről folytatott eszmecserét Sebestyén Géza, az MCC Gazdaságpolitikai Műhelyének vezetője és a szombathelyi képzési központ közönsége 2022. június 7-én.

Ha végigtekintünk a világ meseirodalmán, aligha találunk olyan történetet, melyben ne szerepelne valamilyen mesés kincs. Ez a kincs a sokszor valamilyen drágakő, de leggyakrabban tündöklő arany. Így aztán gyermekkorunktól fogva tudjuk, az arany értékes, bármit megvehetünk belőle, sőt, boldogan élhetünk vele/belőle, míg meg nem halunk. Na de mi a helyzet a bitcoinnal? Létezik-e olyan mese, melyben a legkisebb királyfi az ezeréves tölgy odújában egy láda bitcoinra bukkan? Vagy eladná-e a szegénylegény a család egyetlen tehenét egy varázslatos bitcoinért? S a herceg felmászhatna-e a toronyba Rapunzel bitcoin haján? Aligha találkozunk hasonló történetekkel mesekönyveinkben. Ez is mutatja, mennyire nincsenek benne a virtuális fizetőeszközök a köztudatban, hogy milyen keveset tudunk még róluk, és mennyire tapasztalatlanok vagyunk még az alkalmazásukkal kapcsolatban.

A 2008-ban berobbant világgazdasági válság magával hozta az igényt a bankrendszer átdolgozására. Ennek egy lehetséges útja volt a komoly titkosítással működő, blokklánc-technológián alapuló online pénzügyi rendszer kialakítása. Azt azonban látnunk kell, hogy ebben a jól átgondolt rendszerben legalább annyi kockázat rejlik, mint a részvénypiaci kereskedelemben – ha nem nagyobb.

Sebestyén Géza fontosnak tartotta kiemelni, hogy a bitcoin – annak ellenére, hogy „láthatatlan” – igen jelentős ökológiai lábnyomot hagy maga után. Egyetlen utalási eljárás energiaszükséglete akkora környezetszennyezést idéz elő, mintha az utcán elhajítanánk egy vadonatúj iPadet.

A digitális világ újításai sok tekintetben megkönnyítik mindennapjainkat, azonban biztosnak kell lennünk abban, hogy nem kockáztatunk velük a szükségesnél többet.