Olvasási idő: 3 perc

Kai Diekmann, a BILD leghosszabb ideig tevékenykedő főszerkesztőjeként tizenhat éven keresztül irányította a lap működését és tűzte napirendre azokat a híreket, amelyek a legnagyobb nyilvánosságot kapták Németországban.

"Ich war BILD: Ein Leben zwischen Schlagzeilen, Staatsaffären und Skandalen" című, 2023 májusában megjelenő könyvében Diekmann hosszú és mozgalmas pályafutására tekint vissza. Könyvét 2023. november 16-án a budapesti Mathias Corvinus Collegiumban pódiumbeszélgetés keretében mutatta be. A mintegy 80 fős közönség előtt pályafutásának legfontosabb állomásait vitatta meg, valamint könyvéből is felolvasott néhány különösen izgalmas részt.  Diekmann a színpadon egykori újságíró kollégájával, Boris Kálnokyval, az MCC Média Iskolájának jelenlegi igazgatójával beszélgetett.

Bauer Bence, a Magyar-Német Intézet az Európai Együttműködésért igazgatója szívélyesen üdvözölte Diekmannt, és nyitó beszédében kiemelte a BILD jelentőségét, amely több mint 70 éve Németország legnagyobb példányszámban eladott napilapja. Az olyan szalagcímekre, mint a "Wir sind Papst" egy egész német generáció emlékszik.

Diekmann az est folyamán beszámolt arról, hogy hogyan látja a Német Sajtótanács megrovásait, hogyan működnek valójában a dolgok a német szerkesztőségekben, és hogyan tud a média ellenállni a politika nyomásának. Elmesélte, hogyan élte meg, amikor egy, a hangpostájára érkező hívás egész államügyet indított el, és megbuktatott egy német államfőt. Beszélt Helmut Kohl halálos ágyánál való jelenlétéről, Kohl Orbán Viktorral való barátságáról, valamint annak jelentőségéről Európa történetében és a német újraegyesítésben. Továbbá olyan személyes anekdotákat osztott meg a közönséggel, mint például milyen volt Putyin orosz elnökkel fürdőnadrágban interjút készíteni és együtt úszni Szocsiban, vagy éppen milyen következménye lett annak, amikor egy alkalommal véletlenül elfelejtett elmenni egy előre egyeztett ebédre Angela Merkellel. A magyar politikát ért heves német bírálatokra következőképpen reagált: "Amikor az ember olyan választási reformot hajt végre, mint a német közlekedésilámpa-koalíció, akkor nagyon óvatosnak kell lennie, amikor másokat kritizál".

Diekmann ezután a közönség kérdéseire válaszolt, többek között az újságírás szerepéről és jövőjéről, valamint a sajtószabadságról: "A médiában, különösen a közmédiában, olyan egységes vélemények uralkodnak, amelyektől rosszul vagyok. Hiányzik egy olyan sajtószabadság, amit nem fentről diktálnak, hanem a fejekben és a szocializációból keletkezik".

Diekmann szakmai programja keretében ellátogatott a Magyar-Német Intézetbe, találkozott Julia Gross német nagykövettel, beszélt Orbán Balázzsal, az MCC kuratóriumának elnökével, valamint Szalai Zoltánnal, a tehetséggondozási intézmény főigazgatójával, továbbá ellátogatott a Mandiner hetilap szerkesztőségébe. Mindemellett találkozott Kálnoky Borissal, az MCC Média Iskolájának vezetőjével, akinek újságírást tanuló hallgatóival közös beszélgetésen vett részt.