Olvasási idő: 2 perc

Az MCC szombathelyi képzési központja 2022. szeptember 7-én dr. Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos előadásával nyitotta meg őszi szezonját. A teltházas rendezvényen szó volt az űrkutatás történetéről, az űrtechnológia vívmányairól, a világűr meghódításának jogi hátteréről és természetesen az utánpótlásképzésről is.

Nyilvánvalóan hiányzott a szombathelyi közönségnek az a szellemi közeg, melyet az MCC teremt, hiszen hatalmas érdeklődés övezte a nyári szünetet követő első nyilvános rendezvényt.  Dr. Ferencz Orsolya előadása elején rövid történelmi áttekintést nyújtott az űrkutatás felemelkedéséről. Míg az ókorban csak gondolatban kutatta az emberiség a hatalmas távolságokat, a 20. században fizikálisan is elindultunk a világűrbe. Ebben a folyamatban vállalt és vállal egyre nagyobb feladatot Magyarország is.

Fontos kiemelni, hogy az űrkutatás céljai alapvetően békések, de be kell látnunk, hogy ahol emberi tevékenység zajlik, ott bizony nagyon komoly érdekérvényesítés is megjelenik. Éppen ezért fontos, hogy a mindinkább előrerohanó technológiát képes legyen követni – vagy még inkább megelőzni – a jog szabályozás. Izgalmas és talán kissé félelmetes kérdés például, hogy egy esetleges holdfelszíni kitermelés során bekövetkező olyan mértékű változásért, ami akár a Hold pályamódosulását eredményezi, ki tehető majd felelőssé.

Dr. Ferencz Orsolya többször hangsúlyozta, hogy a fiatalok képzése elengedhetetlen annak érdekében, hogy tartani tudjuk a lépést a technológiával, illetve a világ változásaival. Éppen ezért örvendetes, hogy ma már több egyetem hirdet űrkutatási, hírközlési vagy épp űrmérnöki szakirányt.