Olvasási idő: 4 perc

A Cambridge-i Egyetem professzora tartott tréninget a Vezetőképzőn.

2016. október 7–8-án az MCC Vezetőképző programjának vendégelőadója Mark Khater volt, a Cambridge-i Egyetem professzora és a Centre of Strategy and Performance vezetője. Mark Khater felettébb izgalmas háttérrel rendelkezik: mérnöki végzettségét először programozóként az ENSZ-nél kamatoztatta, majd írt kereskedési algoritmusokat a Morgan Stanleynek, a pénzügyi válságot megelőzően pedig a Lehman Brothers dubai irodáját vezette. Ma az akadémiai tevékenysége mellett egy saját hedge fund befektetési igazgatója. A kétnapos workshop során a collegium legidősebb hallgatói számára vállalati versenystratégiáról és vezetésről tartott előadást.  

A péntek délutáni foglalkozást Mark Khater meglehetősen távolról indította: először is meghatározta, hogy mit is jelent számára a stratégia, és miért fontos foglalkoznunk vele. Ezt követően fokozatosan ástunk egyre mélyebbre a stratégia világában, elkülönítve először a versenystratégiát a vállalati stratégiától, majd átbeszélve a versenystratégia felépítését megelőző, elemzéshez alkalmazható leghasznosabb eszközöket. A péntek este végére eljutottunk egészen addig, hogy a vállalatok versenyelőnye milyen kapcsolatban áll azok képességeivel, és hogyan lehet e képességekből kiindulva felépíteni egy versenystratégiát.

A szombati foglalkozás során a versenystratégiáról áttértünk a vezetésre. A témafelvezetés ezúttal sokkal kevésbé volt akadémiai jellegű; Mark Khater célja inkább az inspiráció volt, hogy átadja nekünk, mit jelent menedzser helyett vezetőnek lenni. Számos történetet mesélt el nekünk olyan vezetőkről, akikkel korábban együtt dolgozott. Említésre került Dick Fuld, a Lehman Brothers legutolsó vezérigazgatója, Tsunehiko Yamazaki japán üzletember, és Ban Ki Mun ENSZ főtitkár is. A nap végén vezetési elméletekről és a hatékony vezetés néhány kulcsfontosságú eleméről beszélt nekünk, valamint személyiségi teszteken keresztül lehetőséget biztosított arra, hogy megtudjuk, személy szerint milyen vezetési stílust kedvelünk, és ehhez képest mi magunk milyen stílusú vezetők vagyunk. A foglalkozást követően a Vezetőképző program tagjai egy kötetlenebb ebéd közben folytathatták elmélkedésüket Mark Khaterrel a tanultakról és tapasztaltakról. 

Mark Khaternek nem csupán kiváló előadói képességei, közvetlen stílusa és strukturált tanítási technikái maradnak emlékezetesek a számunkra, hanem minden bizonnyal a témához kötődő személyes történetei is. Beszélt nekünk többek között arról, hogy tagja volt annak a csapatnak, akik a Morgan Stanleynél az első CDO-kat (Collateralized Debt Obligation – adósságfedezetű kötelezettségek) programozták, valamint arról is, milyen volt megélni a Lehman Brothers csődjét egy olyan országban, mint az Egyesült Arab Emirátusok, ahol törvény tiltja és börtönnel büntetik a vállalati csődöt. Mark Khater a 2 napos előadás során olyan szakértő és ember képét tükrözte, akit a tudása és a korát meghazudtoló tapasztalatai tesznek igazán hitelessé.

Nemes Bence 
Vezetőképző program