Olvasási idő: 6 perc

MCC-s középiskolás nyerte a Miskolci Egyetem által kiírt országos középiskolás esszépályázatot

MCC-s középiskolás nyerte a Miskolci Egyetem által kiírt országos középiskolás esszépályázatot

KP-s diákunk, Trizner Laura nyerte a Miskolci Egyetem BTK Filozófiai Intézete által kiírt országos középiskolás esszépályázatot a Saul fia című film elemzéséről szóló esszéjével.

Április 15-én került sor az ünnepélyes eredményhirdetésre a Miskolci Egyetemen, ahol Laura nemcsak átvehette az első helyért járó díjat, de az írás bemutatása után szóban is elmondhatta véleményét, válaszolt a bizottság és a hallgatóság kérdéseire.

Az UNICEF Fiatal Nagykövetének nyertes pályaművét a film rendezője, Nemes Jeles László is olvasta, aki személyesen gratulált Laurának és terveiről is faggatta őt. Írásról, a pályázatról és a nem hétköznapi KP-s mindennapokról kérdeztük őt.

Mióta foglalkozol írással? Ez a hobbid vagy vannak hosszú távú terveid is vele?
Már általános iskolás koromban is nyertem irodalmi pályázatokat fogalmazásaimmal és versmondással. Egy alkalommal a Külügyminisztérium különdíjasa lettem, amikor az amerikai és magyar gyerekek barátságáról írtam.
Szeretek írni, a hobbimnak tekintem. Írás közben kikapcsolódom, elmélyedek. Szeretem leírni a gondolataim, amint elkezdek írni, olyan érzésem van, mintha egy filmbe csöppennék. A szavak, a mondatok egy egész történetté kerekednek, amint leírom őket. Távlati terveim között szerepel egy könyv megírása…

Mesélj kicsit a pályázatról! Hogyan talált meg téged ez a lehetőség?
Tavaly megnyertem Nyíregyháza Önkormányzata által kiírt középiskolás esszépályázatot. Tanáraim ez év januárjában hívták fel a figyelmem a Miskolci Egyetem BTK Filozófiai Intézete által kiírt országos középiskolás esszé pályázatra, amelyben az Egyetem 10 témakört jelölt meg. Köztük volt a Saul fia című film elemzése is. E filmet január végén láttam moziban. A téma, amelyről a film szól, már régóta érdekelt. A rendező, Nemes Jeles László sok esetben a néző képzeletére bízza a történéseket, engem épp ez motivált arra, hogy megírjam az esszét.
Nagyon örültem, amikor kiderült, hogy az én fogalmazásomat tartották a bíráló szakemberek a legjobbnak. Az ünnepélyes eredményhirdetésen bemutathattam az írásom és válaszolhattam a feltett kérdésekre. A Miskolci Egyetem munkatársai javasolták nekem, hogy publikáljam és tegyem nyilvánosan hozzáférhetővé az esszét abból a célból, hogy a Saul fia című film középiskolás értelmezésének és elemzésének eredményei bekerüljenek az Oscar-díjas alkotásról szóló párbeszédbe.

Részt vettél korábban felkészítőn, esetleg végeztél valamilyen külön képzést, amelyen az esszéírás volt fókuszban vagy inkább „született tollforgatónak” tartod magad?
Sajnos nem volt alkalmam korábban részt venni ilyen irányú felkészítésen. Régóta tervezem, hogy egyszer részt veszek egy fejlesztő képzésen.

Tervezed, hogy beiratkozol az MCC íráskészség-fejlesztés online kurzusára?
Természetesen, beiratkozok. Már nagyon vártam az íráskézség-fejlesztés kurzust a MCC Középiskolás Programjában. :)

Mit adnak számodra ezek az iskolán kívül végezhető programok? Ha jól tudom, elég sok mindenben részt veszel...
Sok dolog érdekel. Szerencsés korba születtem, nekünk, fiataloknak sok lehetőségünk van. Kinyílt a világ számunkra a telefon és az internet segítségével. Az iskolán kívüli programok segítenek abban, hogy aktívan teljen a szabadidőm. Hat éven keresztül zongoráztam, versenyszerűen sportoltam, úsztam. Jelenleg énekelek. Fontosnak tartom, hogy mi középiskolás diákok minden alkalmat ragadjunk meg arra, hogy fejleszthessük készségeinket, képességeinket. Élnünk kell a lehetőségekkel. Az Unicef Fiatal Nagyköveteként számos gyermekjogi rendezvényen vehettem részt az elmúlt időszakban. Fontosnak tartom, hogy a fiatalok elmondhassák véleményüket, gondolataikat. Nyíregyházát negyedik éve képviselhetem az Országos Ifjúsági Parlamentben, ahol fiatalokat érdeklő kérdéseket tehetek fel minisztereknek, államtitkároknak.

Sokfelől hallani, hogy leterheltek a középiskolások. Neked honnan van mégis időd mindenre? Mi a titkod?
Én szeretek iskolába járni, persze elsősorban a közösség miatt megyek oda szívesen. A sport, a zene fontos számomra, hiszen zenei általános iskolába jártam nyolc éven keresztül, egy nemzetközi hírű kórus tagjaként járhattam a világ számos országában (Spanyolország, Franciaország, Olaszország, Svédország, Kína, Hong-Kong, Taiwan, Japán), ahol hangversenyeztem, és fantasztikus élményekkel, díjakkal térhettem haza.
A családom az egészséges, és a sportos életmód híve. Az öcsém, Olivér 14 éves, korosztályos úszó válogatott. Én is sportolok, hiszem, hogy az aktív testmozgással több energiánk lesz. Minden feladathoz igyekszem jókedvűen hozzálátni. Szüleim mindig azt mondták nekem, hogy nem baj, ha nem én leszek a legjobb valamiben, de ha megpróbáltam az álmaimat megvalósítani, azért szívvel, lélekkel mindent megtettem, akkor már nyugodtam hajthatom álomra a fejem, hiszen megpróbáltam. Nem baj, ha nem leszek az első, nem baj, ha kudarc ér. Erősödni kell általa és menni tovább a céljaink felé. Előbb, utóbb sikerülni fog megvalósítani vágyainkat.
Én soha nem unatkozom, mindig van mit csinálnom. Optimistán állok mindenhez, ezt a tulajdonságomat anyukámnak köszönhetem, aki mindenben meg tudja látni a szépet és a jót. Nekem sem engedi, hogy elcsüggedjek.

Bizonyára vannak prioritások az életedben, de téged ismerve, tele vagy újabb tervekkel… Van, amit megosztanál velünk?
Terveim között szerepel, hogy a középiskola után tovább tanulhassak média és kommunikáció szakon, vagy a jogtudomány, avagy nemzetközi kapcsolatok területen. Sok dolog érdekel, ezek között szerepel a gyermekvédelem Unicef Fiatal Nagyköveteként, s szeretnék a gyermekek, diákok jogaiért tevékenykedni, s persze még többet írni. :)