Olvasási idő: 3 perc

2023. február 2-án az MCC Magyar-Német Intézet az Európai Együttműködésért a Királyi Lovardában ünnepelte évnyitóját. Megtisztelő volt, hogy Dr. Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető minisztert díszvendégként köszönthettük. Több mint 150 vendég tisztelte meg rendezvényünket azzal, hogy elfogadta meghívásunkat, számos közéleti személyiséggel ünnepeltük az évnyitót, köztük a tudományos és üzleti élet, a civil társadalom és a politika képviselőivel.

Miután felcsendült a magyar és a német himnusz, Bauer Bence, a Német-Magyar Intézet az Európai Együttműködésért igazgatója szívélyesen üdvözölte a vendégeket a Budai Vár Csikós udvarán, a felújított történelmi Királyi Lovardában. Abban a reményben, hogy ezzel az évadnyitóval hagyományt teremtünk, visszatekintettünk Magyar-Német Intézet elmúlt két évének sikertörténetére, a megvalósított projektekre és fontos mérföldkövekre. A retrospektív visszapillantás lezárásaként bemutattuk a "A Német-Magyar Intézet két éve" című ünnepi videót.

Majd ünnepélyesen bemutattuk Dr. Heinz Theisen, az Észak-Rajna-Vesztfáliai Katolikus Egyetem és Dr. Frank-Lothar Kroll, a Cheminitzi Egyetem professzorát, valamint Schenk Richard új vendégkutatónkat.

Ezt követte Dr. Szalai Zoltán, az MCC főigazgatójának köszöntője. Szalai hangsúlyozta a szoros német-magyar barátság és együttműködés számos hasonlóságát, de annak különbözőségeit is. Különösen a fiatal generáció az, amelynek a jövőben fontos szerep jut a párbeszéd alakításában. Ebben az összefüggésben az MCC fontos célja, hogy minden lehetőséget megnyisson a tehetséges fiatalok számára. Szalai utalt a múlt és a jövő sikeres projektjeire, valamint a Magyar-Német Intézet különleges küldetésére, hogy hidat építsen a kétoldalú kapcsolatok terén. Az évnyitó rendezvénynek a Concerto Armonico vonósnégyes adta meg a zenei keretet.

Dr. Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter ünnepi beszédében felvázolta a Németország és Magyarország közötti sikeres gazdasági kapcsolatot, amelyet jól kifejez számos  német cég magyarországi letelepedése és beruháázása. Németország Magyarország legfontosabb külgazdasági partnere. A gazdasági partnerség jelentős és nélkülözhetetlen, és a jövőre nézve is sikeres modell. Még ha politikai szinten nem mindig osztjuk ugyanazt az álláspontot, Gulyás Gergely képes volt pozitív hangsúlyokat helyezni. A magyar és német kormányok, különböző szinten nagyon aktív kapcsolatot tartanak fenn. A kétoldalú tárgyalások, minden különbség ellenére ez idáig pragmatikusak és eredmény orientáltak voltak – erre törekszünk a jövőben is.

A Concerto Armonico vonósnégyes Johannes Brahms Magyar táncok 5. tételével zárta a zenei szekvenciát. Ezt követően került sor az ünnepi fogadásra, ahol vendégeink késő estig, kötetlen beszélgetések keretében építhették a kapcsolataikat.