Olvasási idő: 4 perc

Cipősdoboz-akció, véradás, adománygyűjtő gyertyaöntés – a miskolci MCC több karitatív akcióban is részt vett, hogy segítsen a rászorulóknak.

Advent idején, a szeretet ünnepére készülődve könnyebben fordulunk azok felé, akik nélkülöznek vagy elesettek. Leginkább a gyermekekre figyelünk ilyenkor, nézzük a csillogó szemüket, amikor meglátják a karácsonyfa fényeit, várjuk az öröm felragyogását arcukon, amikor kibontják az ajándékokat. Nem mindenkinek jut azonban része ezekben a szép dolgokban. Van, ahol nagy gondot jelent a karácsonyfa, vagy egy-egy ajándék megvásárlása.

Az MCC küldetése, hogy a honfitársaikért és a környezetükért felelősséget érző fiatalokat neveljen, akik tudják, nem csak élvezni kell a társadalom „melegét”, tenni is kell érte, ezért évente több karitatív akciót is szervez, hogy segítsen a rászorulóknak. A miskolci MCC idén a kárpátaljai magyar gyerekeknek szerette volna szebbé tenni a karácsonyát, mert célunk, hogy erősítsük a kapcsolatot a határon túli magyarsággal, és szeretnénk, ha nem csak az anyaországban élő, de a külhoni magyar gyerekek se nélkülöznének.

A beregszászi MCC-s kollégák segítségével választottuk ki a kárpátaljai Tiszaújlak 2. sz. Széchenyi István Középiskola alsós diákjait, hogy ők kapják meg a cipősdoboz-akció keretében összegyűjtött ajándékokat, amiket a központ diákjai, munkatársai, szülők, ismerősök adományoztak. A miskolci MCC munkatársai szállították Kárpátaljára a 100 darab csomagot, amik játékokat, könyveket, iskolaszereket, édességeket és karácsonyi díszeket rejtettek magukban. A gyerekek nagy örömmel fogadták az ajándékokat, amiket természetesen azonnal ki szerettek volna bontani.

A FIT-régiókban már hagyománnyá vált, hogy minden év decemberében egy-egy karitatív akcióval készülnek a munkatársak és a diákok. A miskolci FIT-esek is kivették részüket az elmúlt években a jótékonykodásból: volt, amikor a Szeretet Sütigyárral karöltve az adventi vásáron tevékenykedtek – amit most is megtettek – máskor a Magyar Vöröskereszt Hajléktalanokat Gondozó Központjának karácsonyi ebédjéhez vittek mézeskalácsot. Idén, már a kibővült központ valamennyi munkatársa – a KP-s és EP-s diákokkal karöltve – részt vett a jótékonysági akciókban.

A cipősdoboz-akció mellett véradást is szerveztünk decemberben. Évente mintegy 400 ezer véradó adományára van szüksége az egészségügynek, a rászoruló betegeknek, ezért a Vöröskereszttel együtt idén is megszerveztük az akciót. Most, a Covid-járvány idején még nagyobb szükség van az összefogásra, segítségre, mert sokan vannak kórházban. A véradásra érkezőket meleg teával, aprósüteménnyel és kis ajándékokkal fogadtuk a központban. A Vöröskereszt és az MCC kollégái is igyekeztek mindent megtenni, hogy oldott hangulatban teljen az idő a véradóknak, akik leginkább a környező hivatalokból jöttek, de az MCC munkatársai közül is többen részt vettek az akcióban.

A karitatív tevékenységet nem csak advent idején tartjuk fontosnak, hanem az év más időszakában is, ezért januárban ételosztást tervezünk, hogy egy tál meleg étellel és egy kis odafigyeléssel ajándékozzuk meg a nehéz sorban élő honfitársainkat.