Veszélyben lenne Németországban a véleménynyilvánítás szabadsága?

Németországban az Allensbach Közvéleménykutató Intézet 1953 óta rendszeresen végez kutatásokat annak kapcsán, hogy a lakosság hogyan vélekedik a politikai véleménynyilvánításhoz szabadságáról. A hatvanas évektől kezdve rendszerint a megkérdezettek legalább kétharmada vélekedett úgy, hogy szabadon kinyilváníthatja nézeteit, és elmondhatja véleményét. A 2021-es, a Frankfurter Allgemeine Zeitung felkérésére készített közvéleménykutatás szerint azonban a statisztika az utóbbi időben nagyot változott: ma már csupán a megkérdezettek 45 százaléka vélekedik úgy, hogy bármilyen körülmények között hangot adna politikai véleményének; 44 százalékuk viszont ma már úgy gondolja, jobban jár, ha inkább nem mondja ki, amit gondol, ha politikai jellegű témákról van szó. A közvéleménykutatás arra is választ adott, hogy melyek azok a témák, amelyek esetében a németek úgy érzik, meg kell válogatniuk szavaikat, hogy senkit nem sértsenek meg véleményükkel. Ilyen volt többek között a genderhez igazodó nyelvhasználat, az iszlám témaköre vagy éppen a patriotizmus. Mi állhat ennek a jelenségnek a hátterében? Dr. Thomas PETERSEN, az Allensbach Intézet kutatója bemutatja a tanulmány eredményeit, amelyeket Prof. Werner J. PATZELT, MCC visiting fellow, valamint a Nézőpont Intézet igazgatója, Dr. MRÁZ Ágoston Sámuel, egy pódiumbeszélgetés keretében vitatnak meg.

REGISZTRÁCIÓ:

Az eseményen való részvétel csak személyes meghívással és regisztrációval lehetséges szeptember 7-ig, keddig erre a linkre kattintva.

További infomáció:

A rendezvényen német-magyar szinkrontolmácsolást biztosítunk. Az eseményen védettségi igazolvánnyal lehet részt venni.

Az eseményen magyar–német szinkrontolmácsolást biztosítunk. Az eseményen kép-, hang- és videofelvételek készülnek, amelyek nyilvánosságra hozhatók. A regisztrációval és a részvétellel kifejezett beleegyezését adja ehhez.