Nevetni jó és szükséges. A gelotológia /nevetés-tudomány/ szerint a nevetés kristálytiszta szociális jelenség, a lélek derűjének legtisztább tükre. Pozitív hatással van élettani folyamatainkra, „atmoszféra hatásával” markánsan befolyásolja kapcsolatainkat, különleges közösségteremtő hatása van. Együtt nevetünk valakivel, másokért nem nevetünk, viszont kinevetéssel teremtünk érzelmi távolságot. Hatalmas szerepe van a feszültségek elvezetésében, a stressz csökkentésében, a lelki megküzdésben.

Min nevetünk leggyakrabban? A vicc és humor lehetőséget ad a felülemelkedésre, distancia teremtésre, veszélytelenítésre, félelem csökkentésre, átkeretező lelki lépésre. A viccnek a feszültségelvezető hatása a legértékesebb. A vicc élvezet legalizálja a „bűnös kárörömöt”, bagatellizál /”ez csak vicc”/. A hahota „feldarabolja” a haragot, szellőzteti a másként ki nem mondható lelki problémákat /anyós-, rendőr-, cigány-, stb.viccek/.

Az előadásban elemezzük a nevetés, a vicc, a humor egészségvédő hatásait, a humor-stílusokat, az optimizmusba ágyazódó „jóindulatú” humort, a vitriolos akasztófa-humort és az interakciós szinkronitásban megnyilvánuló kapcsolati értékeket, az ember „önmentő” lelki munkamódjainak szerepét a boldogság élményének létrehozásában és fenntartásában.

Vendégünk: Dr. Bagdy Emőke klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta

 

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Az eseményen történő részvétel ingyenes, azonban minden esetben regisztrációhoz kötött, melyet az aktuálisan érvényben lévő járványügyi szabályozásokhoz igazítunk.

Regisztráció