A Nyugat-Balkán az elmúlt időszakban elsősorban a koszovói eseményeknek köszönhetően került a figyelem középpontjába. Ám a montenegrói választások hasonlóan fontos változásokat vetítenek előre. Hiszen negyedszázad után idén lezárult a Djukanovics-korszak. Az érdeklődők a Migrációkutató Intézet munkatársainak segítségével járják körül a kérdést. Valóban egy újabb háborúra számíthatunk Koszovóban? Tényleg rendszerváltás történt Montenegróban?


A meghívott előadók:

Vargha Márk

2010-ben végzett az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Állam- és Jogtudományi Karán, jogász szakon. Párhuzamosan rövid ideig betekintést nyert a dán népfőiskolai képzésbe is, ahol identitás és kommunikáció főszakon folytatott tanulmányokat. Pályáját jogalkalmazóként a Nemzeti Adó- és Vámhivatalban kezdte, ezután a jogalkotás területén a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban tevékenykedett, majd a Miniszterelnöki Kabinetirodán látott el jogalkotási és jogi koordinációs feladatokat. Az Intézethez való csatlakozása előtt az Emberi Erőforrások Minisztériuma politikai tanácsadója volt. Kutatási területei a migráció nemzetközi és EU-jogi vonatkozásai, valamint a migrációnak az olasz bel-, külpolitikára és közvéleményre gyakorolt hatása.

Párducz Árpád

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Karának nemzetközi biztonság- és védelempolitika alapszakán szerezte diplomáját. Tanulmányai mellett aktív tagja a Biztonságpolitikai Szakkollégiumnak, illetve a Stratégiai Védelmi Kutatóintézet és Külügyi és Külgazdasági Intézet gyakornoka. A Migrációkutató Intézet csapatához 2020-ban csatlakozott. Főbb kutatási területei közé tartozik a Nyugat-Balkán és Közép-Európa biztonságpolitikája, a különböző szervezett bűnözői csoportok biztonságra és a migrációra gyakorolt hatása. Jelenleg a Budapesti Corvinus Egyetem nemzetközi tanulmányok mesterképzési szak hallgatója.

Az eseményen történő részvétel ingyenes, azonban minden esetben regisztrációhoz kötött.

Regisztráció

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!