Nem csak Izraelt, de a teljes nyugati világot sokként érte a Hamász legutóbbi offenzívájának volumene és soha nem látott brutalitása. A döbbenetet növelte, hogy a rákövetkező napokban az európai nagyvárosok utcáin bevándorlók tömegei fejezték ki szimpátiájukat a terrorszervezet mellett. Mi áll az események mögött, mit mond el mindez a bevándorlók integrációjának esélyeiről és átterjedhet-e a tűz Európára?

Előadók:

Tárik Meszár, az MCC Migrációkutató Intézetének vezető kutatója

Egyetemi tanulmányait az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi karán kezdte keleti nyelvek és kultúrák szakon, esztétika minorral. A képzés során az arab nyelven kívül elmélyült ismereteket szerzett az iszlám világ és civilizáció területén. 2016-ban felvételt nyert az ELTE BTK arabisztika mesterképzési programjára, ahol 2019-ben állami kitüntetéses diplomával végzett. Az egyetem alatt a Magyar Honvédség és a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság megbízásából tolmács-szakértő munkakörben is tevékenykedett. 2021 márciusától a Neumann János Egyetem Eurázsia Központjának kutatója, 2021 szeptemberétől a Mathias Corvinus Collegium PhD Programjának résztvevője. 2023 novemberétől a Migrációkutató Intézet vezető kutatójaként a Közel-Keleten, elsősorban Irakban és Egyiptomban élő etnikai- és vallási kisebbségek helyzetét kutatja. Ezen felül az arab nyelvvel és annak dialektusaival, valamint az arab világ nemzetközi kapcsolataival és a világgazdaságban betöltött szerepével is foglalkozik

Dr. Somkuti Bálint, az MCC Geopolitikai Műhelyének kutatótanára

Hadtörténész, biztonságpolitikai elemző. Fő kutatási területe a modern érdekérvényesítés, ezen belül napjaink katonai műveletei, valamint a nem-hagyományos módszerek, elsősorban a gerilla és irreguláris hadviselés. 2008-ban szerezte meg történészi diplomáját a Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészettudományi Karán. 2012-ben védte meg a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi Iskolájában disszertációját, amelynek a 4. generációs hadviselés volt a témája. 12 évnyi, multinacionális cégeknél eltöltött idő után, dolgozott az állami szférában, újságíróként, és vállalkozóként. Kiemelt érdeklődési köréhez tartoznak a jelen és a múlt hadiflottái és légierői, valamint a haditechnika és a hadtudomány. Elkötelezett társasjátékos és wargamer. Angolul, németül és spanyolul beszél. Orosz, latin, és fárszi nyelvtudása alapfokú.

Moderátor: Párducz Árpád, az MCC Migrációkutató Intézetének kutatója

Párducz Árpád a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Karának nemzetközi biztonság- és védelempolitika alapszakán szerezte diplomáját. Tanulmányai mellett aktív tagja a Biztonságpolitikai Szakkollégiumnak, illetve a Stratégiai Védelmi Kutatóintézet és Külügyi és Külgazdasági Intézet gyakornoka. A Migrációkutató Intézet csapatához 2020-ban csatlakozott. Főbb kutatási területei közé tartozik a Nyugat-Balkán és Közép-Európa biztonságpolitikája, a különböző szervezett bűnözői csoportok biztonságra és a migrációra gyakorolt hatása. Jelenleg a Budapesti Corvinus Egyetem nemzetközi tanulmányok mesterképzési szak hallgatója.

Regisztráció