Az utóbbi években egyre többet hallani arról, hogy az Egyesült Államokban mind hevesebbé válik a társadalmat szélsőségesen megosztó kultúrharc. E csatározások mindinkább kitörnek a politika által uralt szférákból, és olyan területeken is pusztítanak, ahol egyébként semmi keresnivalójuk nem lenne: a folyamat alól már az alsó- és középfokú oktatás tantermei sem képeznek kivételt. Az amerikai oktatási szakember művében ezt a jelenséget szándékozik olvasói elé tárni, felhívva a figyelmüket arra, hogy az iskolákban sokszor a szülők tudta és beleegyezése nélkül, a hagyományos tudás anyag és készségek tanításának kárára folyik az a fajta indoktrinációs munka, melynek keretében a tanárok a gyerekeket igyekeznek baloldali eszmékkel traktálni, illetve politikai célok szolgálatába állítani. Azok pedig, akik mindezzel nem értenek egyet, vagy más véleményen vannak, inkább nem adnak hangot a fenntartásaiknak, mivel tartanak a következményektől: a rossz jegyektől, a megaláztatástól és tanulmányi előmenetelük ellehetetlenülésétől.
 
Az amerikai oktatási szakember művében ezt a jelenséget szándékozik olvasói elé tárni, felhívva a figyelmüket arra, hogy az iskolákban sokszor a szülők tudta és beleegyezése nélkül, a hagyományos tudás anyag és készségek tanításának kárára folyik az a fajta indoktrinációs munka, melynek keretében a tanárok a gyerekeket igyekeznek baloldali eszmékkel traktálni, illetve politikai célok szolgálatába állítani. Azok pedig, akik mindezzel nem értenek egyet, vagy más véleményen vannak, inkább nem adnak hangot a fenntartásaiknak, mivel tartanak a következményektől: a rossz jegyektől, a megaláztatástól és tanulmányi előmenetelük ellehetetlenülésétől.
 
A szólásszabadságot már a kezdetektől alkotmányosan védelmező Egyesült Államokban azonban mindennek nem kellene szükségszerűen így történnie, tartja a szerző, aki szerint számos lehetőség lenne az egyetemekből az oktatás mind alacsonyabb szintjeire leszivárgó baloldali­marxista ihletettségű eszmék közoktatásból történő visszaszorítására. A könyvben ő maga is többféle megoldási javaslatot tesz mindazoknak, akik úgy érzik, gyermekeiknek nem ilyen oktatást szánnának, és kétségeik vannak afelől, hogy a jelenlegi úton járva tényleg rátermett, önálló gondolkodásra képes, magukért felelősséget vállalni tudó és jól képzett állampolgárok válnak­e belőlük.
 
Előadó: Bonnie Snyder, a Terra Firma Tanítási Szövetség társalapítója; szerző; pedagógus
Moderátor: Fodor Richárd, PhD kutató, Tanuláskutató Intézet

Időpont: 2024. február 29. (csütörtök) - 17:00

Helyszín: MCC, békéscsabai képzési központ (5600 Békéscsaba, Andrássy út 38.)

Az eseményen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Regisztráció

A regisztráció határideje: 2024.02.29.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

 

"In recent years, we have been hearing more and more about the culture war in the United States, which is becoming increasingly violent, dividing society. These battles are breaking out of the spheres dominated by politics and are destroying areas where they would otherwise have no place: classrooms in primary and secondary education are no exception. The American educator's work is intended to highlight this phenomenon, drawing readers' attention to the indoctrination work often carried out in schools, without the knowledge and consent of parents, to the detriment of the teaching of traditional knowledge and skills, in which teachers seek to indoctrinate children with left-wing ideas and to serve political ends. And those who disagree or dissent prefer not to voice their reservations for fear of the consequences: bad grades, humiliation and the impossibility of progressing in their studies. But in the United States, where freedom of speech has been constitutionally protected since the beginning, this should not necessarily be the case, says the author, who believes that there are many ways to curb the Left-Marxist-inspired ideas that are trickling down from universities to lower and lower levels of education. In the book, Ms. Snyder suggests a range of solutions for those who feel that this is not the education they would want for their children and who doubt that the current path will lead to them becoming capable, self-reliant, responsible and well-educated citizens."

Speaker: Bonnie Snyder, co-founder of the Terra Firma Teaching Alliance; author; educator
Moderator: Richárd Fodor, PhD Researcher, Institute for Learning Research


Date: 29 February 2024, 5 pm

Venue: MCC Békéscsaba Training Centre (5600 Békéscsaba, Andrássy Road 38.)

The event is free to attend but registration is required.

Registration

Deadline for registration: 29.02.2024.

All interested are welcome!