Kína ipari vezető szerepet tölt be az iparban, és hamarosan a legnagyobb nemzetgazdaság lehet. De megvan-e az az elsöprő kulturális presztízse és ideológiai befolyása, hogy olyan "világelsőségre" tartson igényt, mint annak idején a ’90-es években az Egyesült Államok? Általános vélekedés, hogy a gazdasági növekedés hamarosan más hatalmi formák kialakulását is magával hozza; ahogy a marxisták érveltek, az anyagi javak határozzák meg a kulturális felépítményt.

Kína és az Egyesült Államok a világ két legfontosabb hatalma. Kína a kemény anyagiasság birodalma; a műanyag lapátoktól a nagy sebességű vasútvonalakig mindent épít és exportál. Amerika viszont a képzelet felett uralkodik; a kulturális termékek, márkanevek, média, politikai értelmezések, bálványok és eszmék hatalmát használja. Kína portékákkal, Amerika pedig történetekkel tölti meg az üzleteinket.

Lehet-e Kína a világ legbefolyásosabb nagyhatalma? Átveszi-e Amerika szerepét? Erről beszélgetünk Eric Hendriks holland szociológussal, aki az MCC-ben Kína összehasonlító szociológiáját tanítja, miközben a kínai világfelfogásról szóló könyvén dolgozik.

Vendégünk:

  • Eric Hendriks szociológus, az MCC vendégoktatója

Az eseményen történő részvétel ingyenes, azonban minden esetben regisztrációhoz kötött, melyet az aktuálisan érvényben lévő járványügyi szabályozásokhoz igazítunk.

Regisztráció: ITT

A regisztráció határideje: 2023. január 20. (péntek) 12.00 óra

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!