„A szabad, szekuláris állam olyan előfeltételekből él, amelyeket maga sem tud garantálni.”

Ernst-Wolfgang Böckenförde jogász és jogfilozófus ezen kijelentése, amelyben a szekularizált államok dilemmáját írja le a társadalmi tőke, azaz a társadalmi kohézió alapjának megteremtése terén az úgynevezett Böckenförde-diktumként vonult be az államfilozófia történetébe. Dr. Michael Kühnlein vallásfilozófus a „régi Bonni Köztársaság” ezen alapító idézetét állítja előadásának középpontjába. Ennek során megkísérli annak a „berlini köztársaságra” történő vonatkoztathatóságát is feltárni. Képes-e a modern jogállam még mindig elegendő alapot nyújtani egy közösségnek? Elveszítjük-e azt a közös identitást, amely szolidárisan összetart bennünket?

E témák megvitatására a Magyar-Német Intézet az Európai Együttműködésért szeretettel meghívja Önt az Identitás és jogállamiság – a szekularizált államok dilemmája című előadásra és pódiumbeszélgetésre Dr. Michael Kühnlein a Frankfur am Maini Goethe Egyetem Filozófiai Intézetének oktatójával.

A rendezvény nyelve német, német-magyar szinkrontolmácsolást korlátozott számban biztosítunk.

Regisztráció 2023. április 3-ig az alábbi linken lehetséges.

Az eseményen kép-, hang- és videofelvételek készülnek, amelyek nyilvánosságra hozhatók. A regisztrációval és a részvétellel kifejezett beleegyezését adja ehhez.