A jog és a hatalom kérdéskörei elválaszthatatlanul összekapcsolódnak. A fizikai erőszak, valamint a gazdasági és politikai hatalom világában a jognak az a különleges feladata, hogy biztosítsa a hatalommal való visszaélések megfékezését. A jog korlátozza, tiltja vagy kiegyensúlyozza a hatalom gyakorlását. Azonban ez fordítva is igaz: a jognak szüksége van a hatalomra. Hogyan másképp, ha nem hatalommal, tudnák az államok és a társadalmak érvényre juttatni a törvények rendelkezéseit? Ennek értelmében a jog tehát mindig a hatalommal rendelkezők részvételével jön létre. Egyetlen jog, még a nemzetközi jog sem állja meg a helyét a hatalom elfogadása nélkül.

E téma német perspektívából történő közös megvitatására a Magyar-Német Intézet az Európai Együttműködésért szeretettel meghívja Önt a Hatalom és jog a 20. század nemzetközi kapcsolataiban című előadásra és pódiumbeszélgetésre Prof. Dr. Christian Hillgruber, a bonni Rheinische Friedrich-Wilhelms-Universität Egyházjogi Intézetének igazgatójával.

A rendezvény nyelve német, német-magyar szinkrontolmácsolást korlátozott számban biztosítunk.

Regisztráció 2023. március 20-ig ezen a linken lehetséges.

Az eseményen kép-, hang- és videofelvételek készülnek, amelyek nyilvánosságra hozhatók. A regisztrációval és a részvétellel kifejezett beleegyezését adja ehhez.