A rendezvény időpontja: 2024. május 29. szerda, 17 óra
A rendezvény helyszíne: MCC szombathelyi képzési központ (9700 Szombathely, Petőfi Sándor u. 6. II. emelet.)

Előadó: Bauer Bence, a Magyar-Német Intézet igazgatója

A PROGRAMRÓL:

Az Európai Uniót napjainkban számos válság sújtja: Európa épp csak kilábalt a koronavírus-okozta gazdasági recesszióból, amikor Oroszország megtámadtaUkrajnát. A szomszédban zajló háború hatására újra kiélesedtek a viták a közös védelempolitikáról és az EU bővítésének szükségességéről. Ugyanakkor a háborúval összefüggő energiakrízis és infláció sok uniós polgárt és vállalkozást hozott bizonytalan helyzetbe. Az embereknek folyamatosan számolniuk kell a klímaváltozás és a migrációs válság hatásaival is.  
Az EU legnépesebb országaként Németország jelentős befolyással bír az európai intézmények döntéseire, és kulcsszerepet játszik az uniós politika alakításában. Ugyanakkor vitathatatlan, hogy a jelenlegi német kormány komoly gazdasági, politikai és társadalmi nehézségekkel néz szembe. Ráadásul az országban nagyon ellentétes, sokszor egymásnak teljesen ellentmondó attitűdök uralkodnak például az EU bővítéspolitika, a migráció, és az orosz-ukrán háború témája körül, amely a közelgő tartományi választások eredményeit is befolyásolhatja. Vajon mi az oka ennek a megosztottságnak? És képes lesz-e Németország vezető szerepet vállalni azokban a társadalmi vitákban, amelyek alakulása meghatározhatja Európa jövőjét?

Bauer Bence a Passaui Egyetemen jogot és közgazdaságtant tanult, majd a Bonni Egyetemen és a budapesti Pázmány Péter Katolikus Egyetemen is sikeresen abszolválta a német és magyar jogi államvizsgát. Szakvizsgáját követően a budapesti Andrássy Gyula Német Nyelvű Egyetemen szerzett LL.M. fokozatot összehasonlító állam- és jogtudományokból. Brüsszelben az Európai Demokrata Diákok (EDS), az Európai Néppárt (EPP) diákszervezetének elnöke és az EPP Politikai Közgyűlésének tagja volt. Több mint tíz éven keresztül, 2020-ig a Konrad-Adenauer-Stiftung (KAS) magyarországi képviseletének munkatársa, előbb projektkoordinátoraként, majd igazgatóhelyetteseként. 2020 óta a budapesti Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézet az Európai Együttműködésért igazgatója. 2021 óta a kéthavonta megjelenő, kortárs politikai, filozófiai és kulturális kérdésekkel foglalkozó „Hungarian Conservative” folyóirat szerkesztőbizottságának tagja. Rendszeresen jellennek meg publicisztikái európai témákról olyan magyar és német folyóiratokban, mint a Budapester Zeitung, a Cicero, a Tagespost, vagy a Tichys Einblick, egyúttal Németországgal foglalkozó vezető szakértőként gyakori vendége különböző magyar médiumoknak. 2021-ben a Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozatával tüntették ki.

Az eseményen történő részvétel ingyenes, azonban minden esetben regisztrációhoz kötött.
Programunk létszámkorláttal valósul meg, túljelentkezés esetén a regisztrációs lapok beérkezési sorrendjét vesszük figyelembe.

Felhívjuk figyelmét, hogy rendezvényeinken kép-, hang-, és videofelvételek készülhetnek, melyek közzétételre kerülhetnek online felületeinken. Az eseményen való részvétellel Ön egyben nyilatkozik a beleegyezéséről.

Regisztráció