Nem túlzás kijelenteni, hogy a magyar és a török kultúra ezer szálon kapcsolódik egymáshoz. Persze nemcsak a hódoltság 150 évére kell gondolnunk, hanem a hazai szabadságmozgalmak bukása után nyújtott török segítségre, mint például II. Rákóczi Ferenc fejdelem Rodostójára és az „1849-eseknek” adott menedékre is, akik közül többen vérüket adták a félholdas zászlóért a török hadsereg kötelékében.

Magyar szervezte meg a török állami tűzoltóságot (Széchenyi Ödön), magyar lendítette fel a török népdalgyűjtést (Bartók Béla), és magyar nyelvészek hathatós közreműködésével zajlott a latin ábécé bevezetése az ázsiai birodalomban. Ugyanakkor Magyarország az elsők között ismerte el a száz éve megalakult Törökországot, és éppen száz éve, 1923. december 18-án kötött a két ország barátsági szerződést.

A Mathias Corvinus Collegium Magyar Összetartozás Intézete e magyar–török centenáriumra emlékezve hívta meg Erdal Şalikoğlu isztambuli lantművészt, aki - a kulturális és szellemi testvériség jegyében - évtizedek óta kutatja a török és magyar kapcsolatokat, a zenei párhuzamokat.

Erdal, aki eredetileg reumatológus szakorvos, a törökországi néptáncmozgalomtól jutott el a régizenéléshez. Szoros barátság fűzte Kobzos Kiss Tamás énekmondóhoz, akivel sokszor koncerteztek együtt. 2011-ben megalapította az Isztambuli Magyar Kulturális és Baráti Társaságot, 2012-ben megkapta a Magyar Érdemrend lovagkeresztje kitüntetést, 2015-ben tiszteletbeli magyarnak választotta őt a Panoráma Világklub, 2020-ben pedig megkapta a „Pro Cultura Hungarica” díjat a magyar kultúra iránti elkötelezettsége, a magyar–török kapcsolatok sokoldalú ápolása és fejlesztése érdekében végzett munkássága elismeréseként. 2013-ban török nyelvre fordította Gárdonyi Géza Egri csillagok című regényét, majd több más magyar könyvet is – egyszóval fáradhatatlanul és szenvedélyesen ápolja törökök és magyarok barátságát.

Erdal Şalikoğlu december 14-én (csütörtökön) 17 órakor ad koncertet az MCC veszprémi képviseletén. A rendezvényen Dr. Margittai Gábor, a Magyar Összetartozás Intézetének igazgatója mutatja be a török zenészt és az MCC új intézetét.

Az esemény ingyenes, de a részvételi szándékot névre szóló regisztrációval kell véglegesíteni! (Minden vendégnek önálló regisztráció szükséges. Megértésüket köszönjük!)

További információ: veszprem@mcc.hu

A programváltozás jogát fenntartjuk.

Időpont: 2023.12.14. (csütörtök) 17.00

Helyszín: Veszprémi MCC képzési központ (8200 Veszprém, Mikszáth K. u. 3.)

A meghívott előadók:

  • Erdal Şalikoğlu (lantművész)
  • Dr. Margittai Gábor, a Magyar Összetartozás Intézetének igazgató

Az eseményen történő részvétel ingyenes, azonban minden esetben regisztrációhoz kötött.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Regisztráció!