Dátum: 2023. szeptember 18. (hétfő), 17:00 – 18:00 

Helyszín: MCC Scruton (Tas Vezér Utca 3-7., Budapest 1113) 

A beszélgetés során átfogó áttekintést nyújtunk arról, hogy mik is azok az dizájnerek és milyen lehetséges ártalmakkal járhat a használatuk. Megvizsgáljuk az új pszichoaktív drogok különböző típusait, köztük a szintetikus kannabinoidokat, a szintetikus katinonokat és a hallucinogéneket, megvilágítva kémiai szerkezetüket és hatásmechanizmusukat. Az dizájnerek központi idegrendszerre gyakorolt hatásait is megvizsgáljuk, kiemelve stimuláló tulajdonságaikat és potenciális kockázataikat. 

Ez az esemény kiváló alkalom lesz arra, hogy a résztvevők mélyebb ismereteket szerezhessenek az új pszichoaktív anyagok területéről és a szervezetre gyakorolt hatásaikról.  

Csatlakozzon hozzánk egy beszélgetésre Shane Darke professzorral, az Új-Dél-Walesi Egyetem Nemzeti Drog- és Alkoholkutató Központjának munkatársával. Darke professzor, a terület elismert szakértője, megosztja széleskörű ismereteit és kutatási eredményeit, értékes betekintést nyújtva a pszichoaktív anyagok gyorsan fejlődő világába. 

Előadás nyelve: angol 

Program

17:00 – 17:45 Moderált beszélgetés 

Prof. Dr. Shane Darke, professzor, Új-Dél-Walesi Egyetem Nemzeti Drog- és Alkoholkutató Központja 

Prof. Dr. Haller József, igazgató, Drogkutató Intézet 

Moderátor: Téglásy Kristóf, stratégiai igazgató, Drogkutató Intézet 

17:45 – 18:00 Kérdések és válaszok 

BIO 

Shane Darke Shane Darke professzor az illegális kábítószer-fogyasztás egészségügyi hatásainak vezető szakértője. Számos publikációja jelent meg a tiltott kábítószer-használat területén, többek között az ópioid-túladagolás, az öngyilkosság, a pszichostimulánsok túladagolása, a pszichopatológia, a trauma, a kezelés eredményei és a toxikológia területén. Számos úttörő munkát írt, különösen az opioid-túladagolás témájában. 310 cikket, 6 könyvet, 85 monográfiát, 8 könyvfejezetet publikált, Hirsch-indexe 60 (>13 000 idézéssel). A világ kábítószer-függőséggel foglalkozó kutatóinak 0,1%-a között szerepel (PlosBiology 2020). 2021-ben az Expertscape - az emberek és intézmények objektív rangsorolása az orvosbiológiai témák szakértelme alapján - a világ vezető heroinfüggőségi szakértőjeként rangsorolta. Legutóbbi könyvei: The clinician's guide to illicit drugs and health (2019) és The pocket guide to illicit drugs and health (2021), a Silverback Publishing (London) kiadásában. Ő az Addiction (a terület vezető nemzetközi folyóirata) ausztroázsiai regionális szerkesztője, valamint a Drug and Alcohol Dependence és a Drug and Alcohol Dependence Reports társszerkesztője. 

Az esemény sajtónyilvános, mindenki számára nyitott, előzetes regisztrációhoz kötve. 

Regisztráció