Február 6-án földrengés rázta meg Törökországot délkeleti és Szíria északi részét, amelyet újabb rengések követtek. A katasztrófa rengeteg életet követelt, a halottak száma közel ötvenezer, a sebesülteké meghaladja a százezret, az anyagi kár felbecsülhetetlen. A magyar — állami, egyházi és civil fenntartású — mentőcsapatok az első hírek hallatán azonnal a helyszínre indultak.

Milyen lelki és fizikális felkészülés szükséges ahhoz, hogy valaki egy ilyen mentésben részt tudjon venni? Kik segítenek abban, hogy egy magyar mentőcsoport kijuthasson egy ilyen katasztrófahelyszínre? Mi a legnehezebb feladat egy ilyen akciónál? Meddig van remény arra, hogy túlélőket találnak a romok alatt? Ezek mellett a kérdések mellett beszélgetésünk során azt is megvizsgáljuk, milyen gazdasági és politikai hatásai lesznek a tragédiának, hiszen Törökországban májusban választások következnek, emellett az ország gazdasági válsággal küzd, Szíriában pedig területének politikai töredezettsége miatt nehéz előre tervezni és az újjáépítésre koncentrálni.

Vendégeink:

  • Binda Nikoletta és Nózi, Spider Mentőcsoport
  • Mezősi Tamás és Trafi, Baráthegyi Vakvezető és Segítő Kutya Iskola
  • Sayfo Omar, MCC Migrációkutató Intézet

Az eseményen történő részvétel ingyenes, azonban minden esetben regisztrációhoz kötött, melyet az aktuálisan érvényben lévő járványügyi szabályozásokhoz igazítunk.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Regisztráció