A programól:

Borhi László „A túlélés stratégiái” című könyve az egyén és hatalom viszonyát vizsgálja a nácizmus és a sztálinizmus terrorisztikus tereiben. A hétköznapi ember tapasztalatán keresztül igyekszik megvilágítani az elnyomás, a terror mechanizmusát és a vizsgálat tárgyát képező három fő helyszín – a náci táborok, a nyilas terror Budapestje és Rákosi Mátyás Magyarországának – emberi kapcsolatait, vagyis e társadalmak történetének egy szeletét. Megpróbálja megragadni a huszadik század önkényuralmi rendszereinek legmaradandóbb tapasztalatát: a félelmet és szorongást. Átlagemberek, férfiak és nők, gyerekek és idősek választott stratégiáit ismerteti, amelyekkel túlélték a szokatlanul nagy nyomást jelentő körülményeket. A túlélés fogalmát a szerző a szó legtágabb értelmében használja. Nemcsak a biológiai értelemben vett önfenntartást érti alatta, hanem a gazdasági, társadalmi státus, az emberi méltóság megőrzését vagy akár azt az igényt, hogy valaki úgy élhesse az életét, ahogyan régen. Következtetése, hogy a történelmet nem láthatatlan struktúrák, hanem végtelen kegyetlenségre és önzetlen jóságra egyaránt képes emberek irányítják, és hogy még a legnehezebb körülmények között is lehetséges volt a jó melletti kiállás.

Meghívott előadó: Borhi László (történész a bloomingtoni Indiana University tanára és a HUN–REN Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézet tudományos tanácsadója)

Az MCC hallgatói a kutatói szemináriumon való részvételért kreditpontot kaphatnak, de csak abban az esetben, ha végig olvassák a kötelező irodalmat, és öt releváns kérdéssel készülnek az esemény kérdezz-felelek szekciójára.

A kötelező olvasmányhoz kapcsolódó kérdéseket legkésőbb május 26. 23:00 óráig szükséges elküldeniük Pócza Kálmánnak (pocza.kalman@mcc.hu) és Gali Máténak (gali.mate@mcc.hu).

Kötelező olvasmány: Borhi László: A túlélés stratégiái – Élet és halál a náci és kommunista diktatúrákban. Budapest, 2022, ELKH BTK TTI.

Időpont: 2024. május 29. 17:00–18:30

Helyszín: MCC Bakócz Tamás terem (1113 Budapest, Tas vezér utca 3–7.)

Regisztráció