„A forradalom felfalja a saját gyermekeit” kifejezés jut eszünkbe, amikor a magas rangú tisztviselők, értelmiségiek és egyszerű polgárok brutális tisztogatásairól és kivégzéseiről beszélünk a Szovjetunióban Sztálin uralma idején. A koncepciós perek Sztálin hatalmának megszilárdítását és a rendszerét fenyegető minden vélt veszély megszüntetését szolgálták. Az egyik leghíresebb per, a Zinovjev-Kamenyev-per esettanulmányon keresztül elmélyedünk a koncepciós perek történelmi hátterében, a mögöttük álló politikai motivációkban és a szovjet társadalomra gyakorolt hatásukban.

Többek között a következő kérdésekre keresünk választ: Mik voltak a koncepciós perek és hogyan működtek? Kik voltak a koncepciós perek áldozatai, és miért éppen őket vették célba? Milyen hatással voltak a koncepciós perek a szovjet társadalomra és a kommunista pártra? Hogyan járultak hozzá a koncepciós perek Sztálin személyi kultuszának kialakulásához? Milyen tanulságokat vonhatunk le a koncepciós perekből és utóhatásából?

BIO

Audrey Unverferth a Chicagói Egyetemen orosz és kelet-európai tanulmányok szakon folytatott tanulmányokat és 2022-ben summa cum laude minőssel szerzett diplomát (kitüntetéssel). A“Guilty Innocents’ Useful Performance as Debt Collection in Stalin’s 1936 Moscow Show Trial”című diplomamunkájában elsődleges forrásokkal foglalkozott, és megvizsgálta az első három vádlott által tett hamis bűnösségi beismerő vallomást az 1936-os moszkvai koncepciós perben. A diploma megszerzése után Unverferth elnyerte a Chicagói Egyetem szláv nyelvek és irodalmak Anna Lise Crone-díját, amelyet "az orosz irodalom és kultúra területén végzett legeredményesebb diplomamunkának" ítélnek oda. Az egyetemen töltött idő alatt Unverferth társalapítója, kiadója és főszerkesztője volt a Chicago Thinkernek - az Egyesült Államok vezető konzervatív diáklapjának. Főszerkesztőként töltött ideje alatt a Thinker feltűnt a The Wall Street Journal-on, a National Review-ban és a Fox News-ban. Legutóbb Unverferth az UATX, közismert nevén az Austini Egyetem kommunikációs vezetőjeként dolgozott, amely fontosnak tartja, hogy az igazság keresése ne félelemmel teli legyen. Unverferth kommentárjaival a Tucker Carlson Tonight, a The Federalist, a The Ingraham Angle, a Sky News és a Newsmax is foglalkozott. 

Program:

17:00 – 17:45 Moderált beszélgetés

  • Audrey Unverferth, író és társalapító, Chicago Thinker
  • Moderator: Alkonyi Zalán, nemzetközi kapcsolatok koordinátor

17:45 – 18:00 Kérdések és válaszok

Az előadás nyelve: angol

Az esemény sajtónyilvános, mindenki számára nyitott, előzetes regisztrációhoz kötve.

Regisztráció