Bemutatkozás

A régi Sportszékház a Mathias Corvinus Collegium (MCC) tehetséggondozásának és oktatásának szekszárdi központja.

A Hunyadi utca 5. szám alatt található székház egykoron romos épülete teljes felújításon esett át. Az épület új funkciót kapva szépült meg: tehetséggondozási és oktatási központot alakított ki a Mathias Corvinus Collegium (MCC) a tolna vármegyei megyei székhelyen. Az épület Szekszárd központjának közelében helyezkedik el, szomszédságában iskola, múzeum és társasházas lakónegyedek találhatók.

Történet

A szekszárdi leventeegyesület székházaként kezdték meg a székház építését az 1940-es évek elején. Kialakításra került benne egy színházterem, könyvtárszoba, több iroda, néhány klubhelyiség és számos sportterem is.

Az 1950-es években felújították a háború során megrongálódott épületet, ezt követően pedig járási kultúrotthonként hasznosították. Az 1960-as években a Megyei Testnevelési és Sporttanács, valamint a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat osztozott az épületen egészen 1991-ig. Erről az időszakról kapta az épület ma is használatos nevét: innen ered tehát a Sportszékház elnevezés, ahogy a mai napig hivatkozunk rá.

Az épületet 1994-ben átalakították, némileg modernizálták, ekkor kapta a ma is látható posztmodern stílusjegyeit, valamint a tető mai formáját. 2002-ben kapott új nyílászárókat, valamint a belső burkolatok cseréje is megtörtént. Az épület azonban évek óta kihasználatlanul, üresen állt. Sorsát illetően 2021. tavaszán következett be jelentős változás: ekkor került a Mathias Corvinus Collegium tulajdonába azzal a céllal, hogy a város kulturális és társadalmi életének fontos színhelyévé válhasson.

Képzési központ

A Mathias Corvinus Collegium Alapítvány célja, hogy ingyenes tehetséggondozási programjait minél több fiatal számára elérhetővé tegye, ezért fokozatosan bővíti tevékenységét a legfontosabb regionális központokban, így Szekszárdon is. A felújítást követően az ingatlan oktatási-tehetséggondozási központként és bentlakásos diákszállásként működik. Az említett funkciók mellett a helyi kulturális életet még pezsgőbbé varázsoló, a szekszárdiak számára is nyitott eseményeket, például könyvbemutatókat, kerekasztal-beszélgetéseket, konferenciáknak ad helyet a képzési központ, tovább erősítve ezzel Szekszárd regionális szerepét.

Az MCC 2021. szeptemberében meg is kezdte működését Szekszárdon: útnak indította a felső tagozatosokat célzó Fiatal Tehetség Programját (FIT) és Középiskolás Programját (KP) is összesen 55 diákkal, számos lehetőséget biztosítva ezzel a kíváncsi és a világról többet megtudni igyekvő diákok számára

Az állapotfelmérés eredményei

A Szekszárdi Sportszékházban 2021. szeptemberében indult el az első MCC-s évfolyam oktatása – így tehát mind a Fiatal Tehetség Program (FIT), mind pedig a Középiskolás Program (KP) diákjai itt kezdhették meg tanulmányaikat.

Ekkorra az épület egy kisebb hányadának felújítása megtörtént: azok a területek élveztek prioritást, melyek elengedhetetlennek bizonyultak a sikeres és hatékony oktatási tevékenységhez.

Az épület teljes és részletes felújítási terveinek véglegesítését követően az MCC minél hamarabb igyekezett megkezdeni a munka fennmaradó részét.

A megújult épület

A munkálatok befejeztével, 2023 szeptemberére az oktatásra szánt teljes tér megújult. Négy új tanterem plenáris előadó közösségi, valamint kisegítő helyiségek is létesültek, így az épület képes lett kiszolgálni a megnövekedett igényeket. A felújítás ideje alatt is zavartalanul folyt a munka a képzési központban. A már felújított épületrészben valósultak meg a képzések, illetve a szakmai és egyéb programok. Az elkészült épület immár méltó helye az MCC szekszárdi képzési központjának lehetővé téve a helyi és környékbeli fiatalok tehetséggondozását. A felújításnak köszönhetően a 2023/2024-es tanévet 200 diák kezdhette meg.

Az épületet az oktatási programok résztvevői mellett a szekszárdi szélesebb közönség számára is rendelkezésre kívánja bocsátani az MCC szakmai és kulturális rendezvények megrendezésének segítségével. A Mathias Corvinus Collegium célja, hogy ne csupán az épület kapja vissza megérdemelt fényét, de megújult funkciójával a hely ismét fontos szerepet tölthessen be a város vérkeringésében.