Bemutatkozás

Visszanyerheti régi patinás fényét a szekszárdi Hunyadi u 5. szám alatti Sportszékház romos épülete. A felújítási munkálatokat követően tehetséggondozási és oktatási központot alakít ki a Mathias Corvinus Collegium (MCC) a tolna megyei székhelyen. Az épület Szekszárd központjának közelében helyezkedik el, szomszédságában iskola, múzeum, társasházas lakónegyedek találhatóak.

Történet

Az 1940-es évek elején, a szekszárdi leventeegyesület székházaként kezdték meg az építését. A leventeegyesület számára helyet kapott benne egy színházterem, könyvtárszoba, több iroda, klubhelyiségek, sporttermek. Az 1950-es években a háború során megrongálódott épületet felújították, járási kultúrotthonként hasznosították.

A 60-as években újra funkciót váltott: a Megyei Testnevelési és Sporttanács és a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat osztozott az épületen egészen 1991-ig, innen ered az épület ma is használatos Sportszékház elnevezése.

Az épületet 1994-ben átalakították, modernizálták, ekkor kapta az épület a ma is látható posztmodern stílusjegyeket, a tető mai formáját.

2002-ben újra felújították: nyílászárókat, belső burkolatokat cseréltek. Az épület több funkcióváltáson esett át: utoljára Vetőmagház volt, több kisebb üzlethelyiséggel. Jelenleg 2-3 éve kihasználatlan, üresen áll.

Az épület sorsát illetően jelentős változás 2021 tavaszán következett be, amikor megvásárolta a Mathias Corvinus Collegium.  

Képzési Központ

Hamarosan megkezdődik a Hunyadi utca 5. sz. alatt lévő központ felújítása, majd a végleges átalakítása. Az üresen kongó épület újra megtelik élettel, az ódon falak között modern körülményeket teremtve, mégis megőrizve értékeinket nyújthatunk ingyenes támogatást a szekszárdi, illetve a megyeszékhely környékén élő diákoknak egyaránt. 2021 őszétől az MCC Fiatal Tehetség Programra és Középiskolás Programra jelentkező tehetséges fiatalok vehetik birtokba a megújult komplexumot.

Az épület az oktatási helyszínen túl lehetőséget nyújt majd arra is, hogy a későbbiekben az MCC társadalmilag hasznos része legyen a szekszárdi közéletnek, események, rendezvények szervezésével.