Bemutatkozás

Újra régi fényében tündökölhet a Petőfi Sándor u.14 szám alatti volt kollégium elhanyagolt épülete. A felújítási munkálatokat követően tehetséggondozási és oktatási központot alakít ki a Mathias Corvinus Collegium (MCC) a Vas megyei székhelyen.

Történet

Az épületet 1913-ban tervezte és engedélyeztette Schoditsch Lajos építész. A helyiek Takács-ház Takáts-ház néven ismerik. Az épület eredetileg egy többlakásos lakóház volt, és maradt is a második világháborút követő államosításig. Szecessziós stílusban épült, az eredeti tervektől való eltérés a homlokzati vakolatarchitektúra visszafogottságban jelenik meg. 1954-ben áttervezték és átépítették az Állami Gyermekápolónő Iskola számára. 1991-ben a homlokzatát is felújították.

A régmúltat idéző patinás épület 2007-ig a Teleki Blanka Szakképző Iskola kollégiuma volt. A felújítások és átalakítások ellenére az épület még ma is sok szecessziós stílusjegyet hordoz: nyílászáróiban (elsősorban az utcai homlokzat kapuja és ablakai), a lépcsőház és korlátja, valamint annak padlóburkolata.

A volt kollégiumban pincehelyiségek, hálószobák, tanulószoba, fürdő és egyéb kiszolgálóhelyiségek helyezkednek el a három szinten, 483 négyzetméteren.

Állaga rendkívül leromlott miután 12-13 éve, az iskola kiköltözése óta üresen áll. Az omladozó épületet az önkormányzat többször megpróbálta eladni. A több mint 1300 négyzetméteres ingatlan azonban kihasználatlanul várja sorsát, bérlő vagy vevő évek óta nem akadt a kollégium épületére. Nem volt érdeklődő, aki fantáziát látott volna az ingatlanban, vagy fel tudta volna újítani. Végül 2016-ban állami tulajdonba került.

Képzési Központ

Az MCC a vidéki központokban is támogatja a tehetséges fiatalokat, így szeptembertől a szombathelyiek is jelentkezhetnek az ingyenes MCC Fiatal Tehetség Programra és Középiskolás Programra.

Fontos mérföldkő ez nemcsak a város, de a megye életében is, hiszen az ország egyik legjobb és legnagyobb hálózattal rendelkező tehetséggondozó intézménye jelenik meg Vas megyében.

Az állapotfelmérés eredményei

2021 szeptemberére befejeződött az épület műszaki és állapottfelmérése. A 100 éves épület minden szintjén beázások, felázások, szerkezeti vizesedések találhatók. A pinceszinten hiányzik a vízszigetelés, a homlokzaton vízelvezetési és gépészeti problémák vannak. Hiányos a tetőfedés, a hőszigetelés pedig a 2 évvel ezelőtti szakszerűtlen, részleges kialakítás, nem megfelelő védelem miatt teljesen tönkrement, a szakemberek bontást javasolnak, hasonlóan a földszinti épületszárnyhoz. Az ingatlanhoz a kollégiumi funkció miatt utólagosan hozzáépített mosdóblokk (öltözők, mosdók, zuhanyzók) kialakítása sem megfelelő, valamint funkcióját is elvesztette.

Tervek

Az MCC – az egykori kollégium műemlék jellegét megőrizve – felújítja az elhanyagolt épületet. Különös figyelmet fordítva arra a tényre, hogy az ingatlan helyi értékvédelem alatt áll, ami azt jelenti, hogy az épület olyan építészeti értéket hordoz, amely az adott település, illetve közösség identitása és története szempontjából kiemelkedő. Az MCC egy olyan épület megújulásának lesz az elkötelezett támogatója, amely helyi építészeti örökség részét képezi.

A tervek szerint néhány év elteltével az épület ismét régi fényében pompázhat, és Savaria lakosai is büszkék lehetnek. A felújítást követően az egykori kollégium termeit, folyosóit újra tehetséges magyar diákok hangja tölti meg élettel.

Az MCC különös figyelmet fordít azokra az örökségvédelmi feladatokra, amelyek a Petőfi Sándor utcai homlokzat műemléki igényű rekonstrukciójához kapcsolódnak. Ilyen például a meglévő homlokzati díszek restaurátori igényű javítása, vagy a hiányzó homlokzati díszek újragyártása és elhelyezése, illetve az épület belső tereinek felújítása, korszerűsítése, az új igényekhez igazodó átalakítása.

Az MCC vállalja, hogy az épület felújítása során a régi és új értékek találkozása mentén kiemeli a történeti értékeket. Kortárs kialakításokkal, prémium minőségű anyaghasználattal, reprezentatív igényességgel alakítja ki az MCC új képzési központját.

Hangsúlyosan figyelünk a környezeti fenntarthatóságra is: kitűzött célunk a megújuló energiák használata, természetes és egészségre nem káros építőanyagok beépítése, energiatakarékos megoldások alkalmazása a tervezés és kivitelezés során egyaránt.

Az épület teljeskörű megújulásával olyan fejlesztéseket valósítunk meg, amelyek a közösség javát szolgálják, összhangban állnak a lakosság érdekeivel, és hozzájárulnak a helyi gazdaság bővüléséhez is.