Bemutatkozás

A Petőfi utcai volt kollégium épülete a Mathias Corvinus Collegium (MCC) tehetséggondozásának és oktatásának szombathelyi központja.

Újra régi fényében tündökölhet a Petőfi Sándor u. 14. szám alatti régi kollégium elhanyagolt épülete. A felújítási munkálatokat követően tehetséggondozási és oktatási központot alakít ki itt a Mathias Corvinus Collegium.

Történet

Az épületet 1913-ban tervezte és engedélyeztette Schoditsch Lajos építész. Az ingatlan eredetileg egy többlakásos társasház volt, és maradt is a második világháborút követő államosításig.

Szecessziós stílusban épült, az eredeti tervektől való eltérés a homlokzati vakolatarchitektúra visszafogottságban jelenik meg. 1954-ben áttervezték és átépítették az Állami Gyermekápolónő Iskola számára, majd 1991-ben a homlokzatát is felújították. A régmúltat idéző patinás épület 2007-ig a Teleki Blanka Szakképző Iskola kollégiuma volt.

Az épület mára már tíz éve üresen áll. Az önkormányzat többször megpróbálta eladni a több mint 1300 négyzetméteres ingatlant, ám az vevő és bérlő hiányában sokáig kihasználatlanul várta sorsát. Nem volt érdeklődő, aki fantáziát látott volna benne, vagy fel tudta volna újítani azt. Végül 2016-ban állami tulajdonba került.

Képzési Központ

A Mathias Corvinus Collegium Alapítvány célja, hogy ingyenes tehetséggondozási programjait minél több fiatal számára elérhetővé tegye, ezért fokozatosan bővíti tevékenységét a legfontosabb regionális központokban, így Szombathelyen is. A felújítást követően az ingatlan oktatási-tehetséggondozási központként és bentlakásos diákszállásként működik majd. Az említett funkciók mellett a helyi kulturális életet még pezsgőbbé varázsoló, a szombathelyiek számára is nyitott eseményeket, például könyvbemutatókat, kerekasztal-beszélgetéseket, konferenciákat tervez az MCC rendezni majd az épületben, tovább erősítve ezzel Szombathely regionális szerepét.

Az MCC szombathelyi központja már 10 éves kortól várja a tehetséges fiatalokat: az általános iskola felső tagozatos diákjait a Fiatal Tehetség Program (FIT), az idősebbeket pedig a Középiskolai Program (KP) célozza meg.

Az állapotfelmérés eredményei

2021 szeptemberére befejeződött a Petőfi utcai volt kollégium épületének műszaki és állapotfelmérése.

A több mint 100 éves épület minden szintjén beázások, felázások, szerkezeti vizesedések találhatók. A pinceszinten hiányzik a vízszigetelés, a homlokzaton vízelvezetési és gépészeti problémák vannak. Hiányos a tetőfedés, a hőszigetelés pedig a szakszerűtlen, részleges kialakítás és nem megfelelő védelem miatt teljesen tönkrement.

Az ingatlanhoz a kollégiumi funkció miatt utólagosan hozzáépített mosdóblokk (öltözők, mosdók, zuhanyzók) esetében a szakemberek bontást javasolnak.

Tervek

Az MCC felújítja az elhanyagolt épületet, megőrizve annak műemlék jellegét.

Az ingatlan teljeskörű megújulásával olyan fejlesztések valósulhatnak meg, amelyek a közösség javát szolgálják, összhangban állnak a lakosság érdekeivel, illetve hozzájárulnak a helyi gazdaság bővüléséhez is.

A tervek szerint néhány év elteltével az épület ismét régi fényében pompázhat, és Szombathely lakosai is újra büszkék lehetnek rá. Kortárs kialakításokkal, prémium minőségű anyaghasználattal, reprezentatív igényességgel alakítja ki az MCC új képzési központját, ahol általános- és középiskolás programjaink fognak megvalósulni.