Bemutatkozás

A Pécsi Tiszti Kaszinó a Mathias Corvinus Collegium (MCC) tehetséggondozásának és oktatásának pécsi központja.

A Király utcát megszakító tér és a Mária utca közötti ingatlanegyüttes azzal, hogy az MCC tulajdonába került, ismét visszakaphatja régi fényét. A Mathias Corvinus Collegium tervei alapján nem csak az épület újulhat meg, hanem élettel is megtelik. A tiszti kaszinóhoz méltó módon, a tehetséggondozás pécsi bázisa lesz.

Történet

A központi, Pécsi Nemzeti Színházzal szemben álló, megújításra váró épület varázslatos múlttal bír. A telken 1695-ben már egyemeletes házak álltak, 1737-től egy ideig fogadó üzemelt a területen. Az épület azonban leginkább azért híres, mert 1806-ban itt látta meg a napvilágot Ranolder Ferenc kesztyűsmester fia, Ranolder János (1806. május 16. – 1875. szeptember 12.) egyetemi tanár, későbbi veszprémi püspök, akinek a hazai szőlőtermesztés és borkultúra fejlesztésében is elidegeníthetetlen érdemei voltak. 1839-től kezdődően az ingatlant fokozatosan megvásárolta a Pécsi Nemzeti Kaszinó és klasszicizáló homlokzatú épületté alakíttatta át.

A tiszti kaszinó tagjai nem csak rendszeresen jótékonykodtak, de a fiatalok oktatására és a történelmi tudásuk ápolására is törekedtek. Ennek jegyében 1859-ben Széchenyi István emlékét megörökítendő, négy aranyból álló, évenkénti jutalmat tűztek ki. Az írói pályázatot a pécsi iskolások számára írták ki hosszú évtizedeken keresztül. 1860-ban a pécsi tiszti kaszinó tagjává fogadta Széchenyi Bélát, Széchenyi István fiát, a híres földrajztudóst és utazót. 1895-ben az új kaszinóépület alapozásakor törökkori történeti emlékek is a felszínre kerültek. Az új épület végül Schlauch Imre tervei alapján eklektikus stílusban épült fel. 1914-ben a kaszinó nem csak pénzzel támogatta a helyi vöröskeresztes kórházat, de fel is ajánlotta, hogy átad helyiségeket a sebesültek ápolására.

1921-ben a kommunisták beverték a kaszinó ablakait, a II. világháború után pedig ideológiai okokból megszüntették. Az épületben a világháború után volt művelődési ház, egy ideig a Kommunista Ifjúsági Szövetség tulajdonát képezte, aztán helyőrségi klubként is működött (Fegyveres Erők Klubja). Most az épület hosszú évek óta üresen áll, többször próbálták meg értékesíteni, sikertelenül. Közben az idő kikezdte a történelmileg is jelentős épületet.

Képzési központ

A Mathias Corvinus Collegium Alapítvány célja, hogy ingyenes tehetséggondozási programjait minél több fiatal számára elérhetővé tegye, ezért fokozatosan bővíti tevékenységét a legfontosabb egyetemi városokban, így Pécsett is. A felújítást követően az ingatlant oktatási-tehetséggondozási központként és mintegy 150 fiatalnak helyet adó, bentlakásos diákszállásként működik majd. Az említett funkciók mellett a helyi kulturális életet még pezsgőbbé varázsoló, a pécsiek számára is nyitott eseményeket, például könyvbemutatókat, kerekasztal-beszélgetéseket, konferenciákat tervez az MCC rendezni majd az épületben, tovább erősítve ezzel Pécs regionális szerepét.

Az általános iskolások felső tagozatosainak meghirdetett Fiatal Tehetség Program már 2015 óta működik a városban, 2021-ben pedig Középiskolás Programmal és Egyetemi Programmal is bővült a képzési kínálat a baranyai megyeszékhelyen. 

Az állapotfelmérés eredményei

2021 szeptemberére befejeződött a pécsi Tiszti Kaszinó műszaki és állapotfelmérése.

Az egybehangzó szakértői vélemények szerint az épületrész életveszélyes, tulajdonképpen menthetetlen. Az 1973-as hozzáépített épületrész állaga – az évtizedek óta elmaradó karbantartás miatt – erősen megromlott, veszélyes állapotú: sok helyen találkozhatunk beázásokkal, felázásokkal nedves, penészes, korhadt vagy beszakadt szerkezetekkel. Túl azon, hogy a történelmi épületrésszel nehézkesen csatlakozik, a lapostető sérült vízszigetelése miatt a csapadékvíz 10-15 éve folyamatosan áztatja a teljes épületrészt felülről, a csapadékvíz bejut a szerkezet belsejébe és az így kialakuló torlóvíz minden használati szinten belülről amortizálja a szerkezetet, lentről a talajnedvesség áztatja az épületet.

Az MCC előkészítette az ingatlan tervezését, összeállította a tervezési programot. Jelenleg az épület tervezőjének kiválasztása, a közbeszerzési eljárás zajlik, amely hamarosan a végéhez közelít. A tervező kiválasztása után először az épület teljes körű felmérése, majd koncepcionális és vázlattervei készülnek el. Miután az MCC elfogadta a terveket, megkezdődhet az építési engedélyezési eljárás, amely várhatóan még idén befejeződhet. A megvalósuláshoz szükséges kiviteli tervek elkészültével pedig megindulhat a kivitelező kiválasztása.

Reméljük, néhány év múlva a régi fényében ragyogó Tiszti Kaszinó újra a közösséget fogja szolgálni.

Tervek

A régóta kihasználatlan és történelmi múltjához, kulturális értékéhez képest elhanyagolt állapotban lévő Pécsi Tiszti Kaszinót az MCC teljeskörűen felújítja, megőrizve ezzel Pécs számára egy fontos építészeti örökséget.

Elsődleges cél a műemléki homlokzat visszaállítása, a belső történeti értékkel bíró terek felújítása, és az így kívül-belül megújult épületet újra elérhetővé tesszük a pécsiek számára. Az MCC az új épületekkel bekapcsolódik a város kulturális életének körforgásába: közösségi teret rendez majd be a tehetséges fiataloknak az ott élők számára pedig nyitott programokat szervez. Az ingatlanfejlesztés elsődleges célja, hogy az MCC magas színvonalú képzései otthonra leljenek a megújuló épületben.

Cél, hogy néhány év múlva a legendás Tiszti Kaszinó újra régi fényében ragyogjon, és a tehetséges magyar fiatalok ingyenes tehetséggondozását és a helyi közösségépítést szolgálja.