Bemutatkozás

A Pécsi Tiszti Kaszinó a Mathias Corvinus Collegium (MCC) tehetséggondozásának és oktatásának pécsi központja. 

A Király utcát megszakító tér és a Mária utca közötti ingatlanegyüttes azzal, hogy az MCC tulajdonába került, ismét visszakaphatja régi fényét. A Mathias Corvinus Collegium tervei alapján nem csak az épület újulhat meg, hanem élettel is megtelik. A tiszti kaszinóhoz méltó módon, a tehetséggondozás pécsi bázisa lesz.

Történet

A pécsi központi, Király utcai, a Pécsi Nemzeti Színházzal szemben álló, megújításra váró épületnek varázslatos múltja van. A történeti leírások alapján a telken 1695-ben már egyemeletes házak álltak. 1737-től egy ideig fogadó üzemelt a területen. Az épület azonban leginkább azért híres, mert 1806-ban itt látta meg a napvilágot Ranolder Ferenc kesztyűsmester fia, Ranolder János (1806. május 16. –1875. szeptember 12.) egyetemi tanár, későbbi veszprémi püspök, akinek a hazai szőlőtermesztés és borkultúra fejlesztésében is elidegeníthetetlen érdemei voltak. 1839-től kezdődően az ingatlant fokozatosan megvásárolta a Pécsi Nemzeti Kaszinó és klasszicizáló homlokzatú épületté alakíttatta át.

A tiszti kaszinó tagjai nem csak rendszeresen jótékonykodtak, hanem a fiatalok oktatására és a történelmi tudásuk ápolására is törekedtek. Ennek jegyében 1859-ben Széchenyi István emlékét megörökítendő, négy aranyból álló, évenkénti jutalmat tűztek ki. Az írói pályázatot a pécsi iskolások számára írták ki hosszú évtizedeken keresztül. 1860-ban a pécsi tiszti kaszinó tagjává fogadta Széchenyi Bélát, Széchenyi István fiát, a híres földrajztudóst és utazót. 1895-ben az új kaszinóépület alapozásakor törökkori történeti emlékek is a felszínre kerültek. Az új épület végül Schlauch Imre tervei alapján eklektikus stílusban épült fel. 1914-ben a kaszinó nem csak pénzzel támogatta a helyi vöröskeresztes kórházat, de fel is ajánlotta, hogy átad helyiségeket a sebesültek ápolására. 1921-ben a kommunisták beverték a kaszinó ablakait, ám ekkor nem került veszélybe a működése, a II. világháború után viszont ideológiai okokból megszüntették. Az épületben a világháború után volt művelődési ház, egy ideig a Kommunista Ifjúsági Szövetség tulajdonát képezte, aztán helyőrségi klubként is működött (Fegyveres Erők Klubja). Most az épület már hosszú évek óta üresen áll, többször próbálták meg értékesíteni, sikertelenül. Közben az idő kikezdte a történelmileg is jelentős épületet.

Képzési Központ

A Mathias Corvinus Collegium Alapítvány célja, hogy ingyenes tehetséggondozási programjait minél több fiatal számára elérhetővé tegye, ezért fokozatosan bővíti tevékenységét a legfontosabb egyetemi városokban, így Pécsett is. A felújítást követően az ingatlant oktatási-tehetséggondozási központként és mintegy 150 fiatalnak helyet adó, bentlakásos diákszállásként működik majd. Az említett funkciók mellett a helyi kulturális életet még pezsgőbbé varázsoló, a pécsiek számára is nyitott eseményeket: például könyvbemutatókat, kerekasztal-beszélgetéseket, konferenciákat tervez az MCC rendezni majd az épületben, tovább erősítve ezzel Pécs regionális szerepét.

Az általános iskolások felső tagozatosainak meghirdetett MCC Fiatal Tehetség Program már 2015 óta működik a városban, az azóta indított évfolyamokon 50 általános iskolás végzett, jelenleg pedig négy évfolyamon, közel 100 fiatal vesz részt a pécsi központ képzésein. A jövőben a Középiskolás Programmal – amely jelenleg több mint 60 Pécsről érkező diákot számlál – és az Egyetemi Programmal is jelen kíván lenni az MCC a Baranya megyeszékhelyen. 

Az állapotfelmérés eredményei

2021 szeptemberére befejeződött a pécsi Tiszti Kaszinó műszaki- és állapotfelmérése.

A régóta kihasználatlan és történelmi múltjához, kulturális értékéhez képest elhanyagolt állapotban lévő Pécsi Tiszti Kaszinót teljeskörűen felújítjuk, megőrizve ezzel Pécs épített örökségének egy fontos részét. Elsődleges célunk a műemléki homlokzat visszaállítása, a belső történeti értékkel bíró terek felújítása, és az így kívül-belül megújult épületet újra elérhetővé tesszük a pécsiek számára. Az 1973-as hozzáépített épületrész állaga - az évtizedek óta elmaradó karbantartás miatt - erősen megromlott, veszélyes állapotú: sok helyen találkozhatunk beázásokkal, felázásokkal nedves, penészes, korhadt vagy beszakadt szerkezetekkel. Túl azon, hogy a történelmi épületrésszel nehézkesen csatlakozik, a lapostető sérült vízszigetelése miatt a csapadékvíz 10-15 éve folyamatosan áztatja a teljes épületrészt felülről, a csapadékvíz bejut a szerkezet belsejébe és az így kialakuló torlóvíz minden használati szinten belülről amortizálja a szerkezetet, lentről a talajnedvesség áztatja az épületet. Az egybehangzó szakértői vélemények szerint az épületrész életveszélyes, tulajdonképpen menthetetlen. Az állapotfelmérést követően hamarosan megindítjuk a tervezési fázist. Szeretnénk az épület múltját szimbolikusan is megjelenítő elemeket, dísztárgyakat visszaszerezni és újból bemutatni. Reméljük, néhány év múlva a régi fényében ragyogó Tiszti Kaszinó újra a közösséget fogja szolgálni, ezúttal már, mint a tehetséges (magyar) fiatalok ingyenes tehetséggondozását végző Mathias Corvinus Collegium pécsi központi épülete.

Tervek

A régóta kihasználatlan és történelmi múltjához, kulturális értékéhez képest elhanyagolt állapotban lévő Pécsi Tiszti Kaszinót az MCC teljeskörűen felújítja, megőrizve ezzel Pécs számára egy fontos építészeti örökséget.

Az MCC az új épületekkel bekapcsolódik a város kulturális életének körforgásába: közösségi teret rendez majd be a tehetséges fiataloknak az ott élők számára pedig nyitott programokat szervez. Az ingatlanfejlesztés elsődleges célja, hogy az MCC magas színvonalú képzései otthonra leljenek a megújuló épületben. A tervek szerint az egyes programok (Fiatal Tehetség Program, Középiskolás Program, Egyetemi Program) külön termekben helyezkednek majd el egymástól.

Az épületben egy reprezentatív, változatosan berendezhető, nagyobb méretű terem kialakítását is tervezzük, mely alkalmas lesz tárgyalónak, filmklubnak, zeneteremnek.  

Hangsúlyosan figyelünk a környezeti fenntarthatóságra is: kitűzött célunk a megújuló energiák használata, természetes és egészségre nem káros építőanyagok beépítése, energiatakarékos megoldások alkalmazása. A homlokzati panelen megújul az árnyékolás, passzív hűtést alakítunk ki, a növényzettel való klimatizálás lehetőséget is beépítjük. A belső terek kialakítása során fontos szempont az árnyékolás fenntartható kiépítése, passzív hűtés kialakítása, és a légállapot javítása a közösségi terekben.

Az MCC azon is dolgozik, hogy az épület megújulásával a kommunizmus alatt ejtett sebeket is begyógyítsa. Szeretnénk az épület régi fényét és funkcióját szimbolikusan is megjelenítő elemeket, dísztárgyakat visszaszerezni és újból bemutatni. Célunk, hogy néhány év múlva a legendás Tiszti Kaszinó újra régi fényében ragyogjon úgy, hogy a tehetséges magyar fiatalok ingyenes tehetséggondozását és a helyi közösségépítést szolgálja.