Michael Doran a Hudson Intézet vezető munkatársa és a Közel-Keleti Béke és Biztonság Központ igazgatója, valamint a Counterbalance podcast társ-műsorvezetője. Szakterülete a közel-keleti biztonsági kérdések.

George W. Bush elnök kormányzása idején Doran a Fehér Házban a Nemzetbiztonsági Tanács vezető igazgatójaként dolgozott, ahol az Egyesült Államok különböző közel-keleti kérdésekkel kapcsolatos stratégiáinak kidolgozásáért és koordinálásáért volt felelős, beleértve az arab-izraeli kapcsolatokat és az Irán és Szíria megfékezésére irányuló amerikai erőfeszítéseket. A Bush-kormányzatban a külügyminisztériumban vezető tanácsadóként, a Pentagonban pedig védelmi miniszterhelyettesként is dolgozott.

Doran az indianai Kokomóban született, általános iskolába az Indianapolis melletti Carmelben járt, mielőtt családja a kaliforniai Fullertonba költözött, ahol a Sunny Hills High Schoolban érettségizett. A Stanford Egyetemen szerzett BA diplomát, a Princeton Egyetemen pedig közel-keleti tanulmányokból MA és PhD fokozatot.

Mielőtt Hudsonba jött, Doran a Brookings Institution vezető munkatársa volt. Tanított a New York Egyetemen, a Princeton Egyetemen és a Közép-Floridai Egyetemen is. Legutóbbi könyve, Ike's Gamble címmel 2016-ban jelent meg a Free Press kiadónál. Gyakran szerepel a televízióban, és számos publikációja jelent meg a Foreign Affairs, az American Interest, a Commentary, a Mosaic, a Wall Street Journal, a Washington Post és a New York Times hasábjain.