Olvasási idő: 2 perc

A magyar csapat szorgalmasan készül a First Global Challengre, amelynek legfőbb célja, hogy a legtöbb fiatal találkozhasson a STEM-mel és a robotikával, aminek megismerésére az iskolában sok esetben nincs lehetőség.

Azok a szerencsés kiválasztottak, akik a különböző országokat képviselik, egy, a verseny fő szponzora által összeállított készlet segítségével kezdhették meg a robot építését. A csapatoknak minden évben olyan robotot kell a kapott készletből építeniük, ami az adott verseny feladatait a leghatékonyabban elvégzi. Az idei verseny fő témája a már kibocsátott CO2 leválasztásáról és tárolásáról szól, ezt a folyamatot robotok segítségével szimulálva.

A magyar csapat számára a tagok közötti nagy fizikai távolság sem jelentett akadályt a versenyre való felkészülésben. A csapat már több napon keresztülívelő workshopon vett részt az MCC budapesti központjában a KJBK Infinity oktatóinak támogatásával. A fiatalok ezeken az eseményeken a kezükben foghatták a versenyen használható alkatrészeket, és azonnal el is kezdték a tervezési munkálatokat. A diákoknak minden folyamatot önállóan kell kitalálniuk és megoldaniuk, így például a csavarozási nehézségeket, a különböző funkciók le- és beprogramozását, a robotfelhúzó szerkezet összeállítását. A magyar csapatnak azonban ezek az óriási feladatok sem okoztak csüggedést, a fiatalok nagy lelkesedéssel vágtak bele a munkába. Innovatív és kreatív ötletek záporoztak az ötletelések során, végül a csapatnak sikerült egy prototípusban megállapodni, így elkezdték az ötlet megvalósítását. A csapat a tesztelések során felmerülő kisebb-nagyobb problémákat vagy pontatlanságokat azonnal ki is javította és megoldotta.