Olvasási idő: 3 perc

Ami Brüsszelben történik, az alapjaiban meghatározza Európa jelenét és jövőjét. A viszonylag kis lakosságú, de hatalmas és pezsgő diplomáciai élettel rendelkező belga település a világ egyik fővárosa. Olyan szervezeteknek ad otthont, mint az Európai Unió vagy a NATO. Kontinensünk megértéséhez alapjaiban járul hozzá a különböző szervezetek működésének és szerepének átlátása, így a Vezetőképző Akadémia hallgatói is meglátogatták a „diplomata várost”.

Hallgatóink kiemelt helyszíneken jártak, többek között az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének, vagyis a NATO-nak a főhadiszállásán, ahol találkoztak Balogh Istvánnal, Magyarország NATO-hoz akkreditált nagykövetével és állandó képviselőjével is. A hallgatók egy prezentáció keretein belül megismerték, hogy Magyarország miért áll a tűzszünet mellett az orosz-ukrán konfliktus kapcsán, illetve, hogy jelenleg mi történik a háborúban, és milyen kihívásokat jelent ez Európa számára. A tartalmas előadás után megtekintették a 2017-ben átadott, futurisztikus főhadiszállást.

Nem a NATO-nagykövet volt az egyetlen, akitől a vezetőképzősök kérdezhettek. A bilaterális nagykövetségen találkoztak a diákok Dr. Kovács Tamás Ivánnal, brüsszeli rendkívüli és meghatalmazott nagykövettel is. A hallgatók nagykövetségen megismerkedtek a kirendeltség működésével és a diplomáciai élet különböző kihívásaival és szépségeivel. Mindezeken túl a vezetőképzősök ellátogattak a brüsszeli Liszt Intézetbe is, ahol a magyar kultúra terjesztésével és megismertetésével, a kulturális diplomácia témakörével foglalkoztak. Megtekintették az intézmény különleges épületét is, ami az óvárosi részben található és a régi városfal is a részét képezi.

Az Európai Bizottság meglátogatása sem maradt ki a programok közül. Az épület megismerése után az Unió bővítéséről szóló előadást hallgatták meg a vezetőképzősök az egyik fő tanácsteremben, ami az éppen akkor zajló uniós tárgyalások miatt kimondottan releváns volt. Találkoztak Grúber Károllyal is, aki hazánkat képviseli kül- és belbiztonság, illetve szomszédságpolitika terén.

Bár Magyarországtól messze jártak a vezetőképzősök, brüsszeli túrájuk során végül mégis az MCC-ben kötöttek ki. Az MCC brüsszeli irodáját is meglátogatták, ahol több előadást hallgattak meg, többek közt Frank Füredi prezentációját, aki a vezetői lét kihívásairól és annak filozófiai hátteréről beszélt.

Az utazás során a hallgatók megismerhették Európa működésének fontos elemeit. Szó volt katonai együttműködésről, hagyományos és kulturális diplomáciáról és az Európai Unió bővülésének lehetőségeiről is. De mindezek mellett a vezetői lét is többször a terítékre került, ami a Vezetőképző Akadémia programjának központi részét képezi. A kontinens politikája szempontjából kiemelt fontosságú intézmények és vezetők, akikkel a diákok találkoztak hasznos tapasztalatokkal látták el a karácsonyi szünetre hangolódó csapatot.