Olvasási idő: 2 perc

A haderőfejlesztés nemzetközi és magyar vonatkozásairól is tájékoztatta a zalaegerszegi MCC érdeklődő közönségét dr. Somkuti Bálint, az MCC Geopolitikai Műhelyének kutatótanára. A hadtörténész, biztonságpolitikai elemző ismertette a magyar haderő fejlesztésének alakulását, majd beszámolt a Zrínyi 2026 Program céljáról és eredményeiről.

A szakértő kiemelte, a haderőfejlesztés nemzetközi szintű összehangolása és a nemzeti védelmi stratégiák egyaránt fontosak az eredményes védekezéshez.  A magyar kormány 2016-ban hirdette meg a Zrínyi 2026 haderőfejlesztési programot azzal a céllal, hogy modern eszközökkel ellátott, korunk biztonsági kihívásaira megfelelő választ adó, ütőképes honvédségünk legyen. 

Somkuti Bálint kiemelte, a legutóbbi fejlesztés eredményeképpen a régió legmodernebb fegyveres ereje védi az ország szuverenitását. Az előadás után a közönség kérdéseire válaszolva fókuszba került még hazánk kibervédelme, a dróntámadások kivédésének lehetőségei, továbbá a mesterséges intelligencia hadiiparban, honvédelemben játszott szerepe is.