Roma Tehetség Program középiskolásoknak

A középiskolásoknak szóló program célja, hogy az iskolai képzést kiegészítő oktatási lehetőségeket nyújtson érettségi előtt álló tehetséges roma fiataloknak.

A középiskolásoknak szóló Roma Tehetség Programba a diákok a középiskola tizedik évfolyamának első félévében csatlakozhatnak. Ezt követően az érettségiig változatos oktatásokon vesznek részt, amelyek a sikeres érettségi vizsgát és a felvételit hivatottak elősegíteni. A program második és harmadik évben a diákjaink becsatlakoznak az MCC Középiskolás Programjába.

A Roma Tehetség Program középiskolás képzésének négy fő eleme van:

  1. Hagyományos oktatást kiegészítő hétvégi képzések, amelyeken a diákok szakmai fejlődésüket hosszú távon elősegítő, készségközpontú oktatásban vehetnek részt az MCC Gellért-hegyi épületében. A tematikában szerepel többek között íráskészség-fejlesztés, érveléstechnika, vita- és prezentációs készségek fejlesztése is. A résztvevők számára az utazás költségeit a program teljes mértékben fedezi.
  2. A diákok egyéni igényeihez igazított képesség- és készségfejlesztésre is sor kerül. Ezek a kurzusok személyre szabva, a diákok tanulmányi és lakóhelyéhez legközelebbi helyszínen kerül sor. Nagy hangsúlyt kívánunk fektetni az idegen nyelv oktatására, így a nyelvvizsga megszerzéséig ingyenesen biztosítunk különórákat a diákok számára.
  3. Idősebb társaikkal, valamint szakemberekkel való beszélgetések és személyes mentoráció keretében segítjük a diákokat a pályaorientációban, a sikeres élet felé vezető út megtalálásában.
  4. Végezetül fontosnak tartjuk, hogy a képzés során a résztvevőkből egy összetartó, támogató közösség alakuljon ki, mely plusz motivációt, ismeretet és jó hangulatot biztosít a képzési alkalmak folyamán.

A program felmenő rendszerben három éven keresztül kínál változatos képzési lehetőségeket a diákok számára. Igazodva az érettségi vizsgákra való felkészüléshez, az első év nagyobb terhelést jelent, ekkor a képzési alkalmak kéthetente kerülnek megrendezésre közösségépítő programokkal és pályaorientációs foglalkozásokkal kiegészülve a hétvége folyamán. Ezt követően a program a második és harmadik évben egyre inkább személyre szabott lesz, kifejezetten a diák továbbtanulási terveihez igazodik.

A képzés anyagi költségeit, így az utazást, a szállást és a képzések minden költségét a szervezők állják. A képzés iránt érdeklődők sikeres felvételi eljárást követően vehetnek részt az MCC Roma Tehetség Programban.