MCC PhD Program felvételt nyert kutatók 2021/2022

Jancsó András

MCC Jog és Társadalom Műhely

A Pécsi Tudományegyetem Interdiszciplináris Doktori Iskola doktorandusz hallgatója. Kutatási témája Joseph Ratzinger politikai gondolkodása. A Károli Gáspár Református Egyetem és Pázmány Péter Katolikus Egyetem óraadó oktatója. A Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság, Bölcsészettudományi Bizottságának tagja. A Doktoranduszok Országos Szövetsége Filozófiatudományi Osztályának alelnöke.

 

Ratkovics Petra Krisztina

MCC Közösségek Műhely

2019-ben szerzett diplomát a Károli Gáspár Református Egyetem Hittudományi Karán, református teológus-lelkész szakon. Tanulmányai során eltöltött 3 hónapot az Egyesült Államokban, majd 5 hónapot Észak-Írországban, a Belfasti Queens’ University vendéghallgatójaként. A diploma megszerzését követően egy évet szolgált Belgiumban, a Brüsszeli Magyar Protestáns Egyházközség lelkészeként, majd Magyarországra visszatérve 2020. szeptemberében kezdte meg doktori tanulmányait a bibliai teológia területén.

 

Tárik Meszár

Migrációkutató Intézet

Egyetemi tanulmányait az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi karán kezdte keleti nyelvek és kultúrák szakon, esztétika minorral. A képzés során az arab nyelven kívül elmélyült ismereteket szerzett az iszlám világ és civilizáció területén. 2016-ban felvételt nyert az ELTE BTK arabisztika mesterképzési programjára, ahol 2019-ben állami kitüntetéses diplomával végzett. Az egyetem alatt a Magyar Honvédség és a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság megbízásából tolmács-szakértő munkakörben is tevékenykedett. 2020 szeptembere óta az ELTE BTK Nyelvtudományi Doktori Iskola Arabisztika oktatási programjának PhD-hallgatója. 2021 márciusától a Neumann János Egyetem Eurázsia Központjának kutatója, majd 2021 szeptemberétől a Mathias Corvinus Collegium PhD Programjának résztvevője, amelynek keretein belül a Migrációkutató Intézetben kutatja a Közel-Keleten, elsősorban Irakban és Egyiptomban élő etnikai- és vallási kisebbségek helyzetét. Ezen felül az arab nyelvvel és annak dialektusaival, valamint az arab világ nemzetközi kapcsolataival és a világgazdaságban betöltött szerepével is foglalkozik.

 

Veress Csongor Balázs

MCC Geopolitikai Műhely

Székelyföldről, Sepsiszentgyörgyről származik. A kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem politológia szakán kezdte felsőfokú tanulmányait, ahol – egyéves dániai vezetőképző elvégzését beiktatva – szerzett képesítést 2009-ben. Ezután a Sapientia Tudományegyetem frissen induló jogászképzésén folytatta tanulmányait és a Bukaresti Egyetemen 2015-ben szerzett diplomát. Ezt követően a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Budapest Academy of Diplomacy diplomáciai képzésén biztonságpolitikai szakirányon tanult. Dolgozott Magyarország kolozsvári Főkonzulátusának kulturális és protokoll osztályán, közben a Debreceni Egyetem Master of Law képzését is elvégezte. 2017-ben kezdte meg doktori tanulmányait a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen, kutatási témája az emberi jogok védelme hibrid hadviselés során. Tanulmányai mellett féltucat európai országban élt. Több szakmai szervezetben és kampányban is részt vett.

Csurgai-Horváth Gergely

MCC Európai Tanulmányok Műhely

A budapesti Pázmány Péter Katolikus Egyetemen szerzett jogi végzettséget. Egyetemi évei alatt egy évet töltött Erasmus hallgatóként a hollandiai Radboud Universieit Nijmegen-en és fél évet tanult a németországi Mannheim Universität-en. Pályafutását az amerikai Baker McKenzie ügyvédi iroda Budapesti irodájában kezdte meg ügyvédjelöltként. Ez idő alatt részt vett egy kiküldetésen a Baker McKenzie zürichi irodájában is. Ezt követően munkásságát Brüsszelben folytatta, ahol öt hónapon át dolgozott az Európai Bizottság Versenypolitikai Főigazgatóságán a Nemzetközi Kapcsolatok Osztályon a Blue Book gyakornoki program keretében. Majd a londoni székhelyű Linklaters ügyvédi iroda munkatársa volt, ahol európai versenyjogra specializálódott. Doktori tanulmányait 2018-ban kezdte meg a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen. 2020 óta kúriai főtanácsadóként dolgozik.

 

Fodor Richárd

MCC Politikatudományi Műhely

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Vitéz János Tanárképző Központ tanársegéd oktatója és a Pécsi Tudományegyetem 'Oktatás és társadalom' Neveléstudományi Doktori Iskola PhD-hallgatója. Kutatási területéhez kapcsolódik a történelemdidaktika, az állampolgári nevelés és a digitális pedagógiai innovációk, a köznevelés pedagógiai kultúraváltása. 2019-ben szerzett középiskolai tanári oklevelet angol nyelv és kultúra, történelem és állampolgári ismeretek szakokon. Szakdolgozatát és országos tudományos diákköri előadását történelem-tankönyvkutatás témában készítette, előbbit kitüntetéses minősítéssel, utóbbit harmadik helyezéssel értékelték. Rendszeresen publikál a köznevelést és a történelemtanítást érintő változásokról, kutatásokról, hazai és nemzetközi szervezetek tevékenységéről.