Klímapolitikai Intézet

A Mathias Corvinus Collegium a Századvég Alapítvánnyal közösen hozta létre a Klímapolitikai Intézetet. Az alapítók abból a felismerésből indultak ki, hogy a klímaváltozás és annak hatásaira való felkészülés a következő években meghatározó politikai kérdés lesz. Ez az alkalmazkodás új stratégiát, és egymástól eddig távol lévő szakterületek koordinációját igényli, amelyet az új szakmai műhely szeretne felvállalni.

Öt kiemelkedően fontos területet lehet azonosítani, amely meghatározza a mindennapi életünket, gazdaságunkat: az energetika (a szén-dioxid kibocsátás csökkentésétől a megújuló energiaforrások felhasználásáig), a természetvédelem (az élőhelyek és fajok sokszínűségének megóvása), a mezőgazdaság (Magyarország számára a klímaváltozás nagyban agrár kérdés is, az élelmiszerbiztonság egyre fontosabb kérdés lesz), az élettelen környezeti elemek (víz, levegő, talaj) védelme, és az épített környezet védelme, fejlesztése (az urbanisztika). 

A klímaváltozás hatásaira fel kell készülni, és nemcsak ki kell dolgozni az alkalmazkodási stratégiát Magyarország számára, de végrehajtható, konkrét cselekvési programok szükségesek. A tudományos eredményeket, javaslatokat ezért a Klímapolitikai Intézet megkísérli a politika nyelvére lefordítani, és a társadalom szélesebb rétegeihez is eljuttatni.

Az új szakmai műhely szeretne a konzervatív zöld gondolkodásnak otthont teremteni, és az MCC tevékenységéhez kapcsolódóan kiemelten fontosnak tartja az oktatást: a környezet- és természetvédelem sikeréhez felelősen gondolkodó és cselekvő polgárokra van szükség.